woensdag 30 september 2009

Veldonderzoek naar Oekraïnse seks roman / Oksana Zaboezjko

Al vijftien jaar geleden geschreven maar pas nu (een prima vertaling) in het Nederlands.
Oksana Zaboezjko heeft met haar roman heel wat stof doen opwaaien: ze werd een heks genoemd, omdat zij als een angry young woman tekeergaat tegen het ideaalbeeld van het gezin, dat tijdens de sovjetoverheersing in haar vaderland werd gepropageerd. Dwars door de persoonlijke geschiedenis van vernedering en onderdrukking loopt het verhaal van bevrijding: de bevrijding van illusies.
De vertelster in Veldonderzoek naar Oekraïense seks probeert met zichzelf in het reine te komen over een pijnlijk stukgelopen relatie met een kunstenaar. Voortgestuwd door haar gedachtegangen ontleedt ze niet alleen liefde en seks, maar ook het lot van haar land. Oprecht en geestig, vurig en openhartig vertelt ze hoe het heden nog altijd lijdt onder het verleden.

Eens een hardloper

John L. Parker jr.
In Eens een hardloper ervaren we de wereld van een toegewijde, zeg maar gerust geobsedeerde atleet tijdens zijn gang door het atletiekseizoen. De wereld van Quenton Cassidy is weliswaar doordrenkt van hardlopen, maar binnen die wereld is ook plaats voor, gedachten over, vriendschap, liefde, eer, revanche en eerlijkheid. Elke regel in dit boek is van binnenuit geschreven, met een zodanig scherp gevoel voor detail en tegelijk zo geestig dat iedere hardloper na lezing van een hoofdstuk onmiddellijk aan een pittige duurloop wil beginnen: ‘Quenton Cassidy schoof op naar de tweede baan, de baan van de Hoge Verwachtingen, en rende de laatste resten van zijn longen uit zijn lijf.’
Uit de pers:
'Verreweg de meest accurate literaire verbeelding van de wereld van de serieuze hardloper, een geweldige beschrijving van hoe het werkelijk is.' Sports Illustrated 'zo inspirerend dat het zou kunnen worden verboden als een restatieverhogend middel.' Benjamin Cheever.
John L. Parker jr. was begin jaren zeventig zelf een toploper die de mijl binnen vier minuten aflegde. Hij trainde in een groep met o.a. Frank Shorter, olympisch kampioen op de marathon tijdens de Spelen van München in 1972.

Tender bar door J.R. Moehringer

Tender bar
J.R. had behoefte aan een thuis, aan mannen en aan een vader – alle drie vond hij in de kroeg. Een kroeg is misschien niet direct de beste plek voor een kind, maar ook niet de allerslechtste. Vooral niet wanneer er zich warmhartige en zonderlinge stamgasten bevinden zoals oom Charlie, de kok, de politieagent met zijn geheimzinnige verleden, en de oorlogsveteraan.Voor de kleine J.R. zijn het allemaal surrogaatvaders, in ieder geval beter dan zijn eigen vader, die uitblinkt in afwezigheid. Van hen leert hij lef te hebben en optimistisch te zijn, en dat er meer bestaat dan goed en kwaad. Ook leert hij dat boeken bergen kunnen verzetten en dat je niet doodgaat aan een gebroken hart.
“Alternately heartbreaking and hilarious. The Tender Bar begins as a celebration of a saloon, the kind that serves as refuge from life's storms. It ends as a richer, more complex story of growing up and sobering up.” USA Today
“The Tender Bar is a beautiful, gravelly love letter to [an] amorphous father, a melancholy romance between a boy and a corner saloon that's as smoky and heart-crackling as a Sinatra 78.” The New York Times Book Review

dinsdag 29 september 2009

Michael Koryta / Erfenis

Fragment:
Frank Temple III liep om tien uur ’s ochtends de districtsgevangenis uit, met koppijn en een dagvaarding aan zijn broek wegens openbare dronkenschap, en hij bedacht dat het tijd werd om de stad vaarwel te zeggen. Hij was niet door de arrestatie tot die conclusie gekomen. Dat was slechts een toetje na een avond vol weemoed geweest… Frank, die voor Nick’s op Kirkwood Avenue aan een straatlantaarn hing en omlaag keek in het gezicht van een verveelde smeris die te veel dronkenlappen had gezien, en zei: ‘Agent, ik wil graag aangifte doen van een vermiste broek.’ Het had ook niet gelegen aan de uren die hij in de detoxcel had doorgebracht. Ze hadden er met z’n zessen gezeten, en alleen hij en iemand anders hadden hun kots weten binnen te houden. Terwijl hij met zijn rug tegen de koude, betonnen muur zat te luisteren naar een paar arme stumpers die in een hoek stonden over te geven, dacht Frank na over de gevangenis: de mensen die ’s ochtends binnen werden gebracht en er de volgende ochtend níét uit kwamen, zoals hij.

Het is zeven jaar geleden dat Frank Temple ontdekte dat zijn vader een FBI agent een heimelijke carrière als huurmoordenaar had...
Geweldig spannend boek met vjf sterren in VN Detective & Thrillergids 2009!

Verdwenen tijd / Thomas Verbogt


Op televisie legde kunsthistoricus Robert van Noorden eens fel en eigenzinnig uit wat mooi is, en waarom. Onmiddellijk werd hij overal gevraagd voor lezingen, presentaties en interviews. Razendsnel werd hij zo'n man die overal een mening over heeft, ongeacht het onderwerp. Als hij maar praat, met die eigenzinnigheid van hem. Zijn vak raakt op de achtergrond, Van Noorden is verslaafd aan zijn nieuwe status en het bestaan dat daarbij hoort.Maar er is iets aan de hand dat hem verontrust. Eerst is dat alleen maar voelbaar en dan ineens nadrukkelijk aanwezig. Er komt een vrouw in zijn leven die hem fascineert en die hij op afstand wil houden maar ook weer niet. Zij maakt iets in hem los waarmee hij geen raad weet, ontrafelt een geheim dat steeds dichterbij komt en gevaarlijk is.
Thomas Verbogt werd in 1952 in Nijmegen geboren. Hij ging er naar de middelbare school (Canisiuscollege). Studeerde Nederlands. Hij woonde tot 1998 in Arnhem, nu in Amsterdam. Thomas heeft veel gepubliceerd. Hij schrijft columns voor de Gelderlander. Verhalen, romans, toneel en “beschouwende stukken” in bijv. het Parool en cabaretteksten (voor Nilgün Yerli), radiocolumns ( voor de Avonden, Music Hall)

maandag 28 september 2009

Een rebelse meid


Ru Freeman

Een ontroerend en indringend portret van een trotse vrouw tegen de achtergrond van de Sri Lankaanse samenleving waarin klassenverschillen allesoverheersend zijn.De elfjarige Latha is al sinds haar vijfde dienstmeid bij de familie Vithanage in Colombo en koestert haar band met Thara, de dochter des huizes, die even oud is als zij. Ze kent geen ander leven, maar van binnen weet Latha dat ze, net als Thara, recht heeft op verfijnde dingen als limoenlimonade en rozenzeep; die ze dan ook steelt als niemand kijkt. Latha droomt van nieuwe sandalen, helemaal van haarzelf, in plaats van de afdankertjes van Thara, die ze al zo vaak heeft laten repareren. De vernederende manier waarop mevrouw Vithanage Latha op haar plaats zet als ze deze wens uit.
Ru S. Freeman groeide op in Sri Lanka, in een familie van schrijvers, dichters en journalisten. Ze woont nu in Pennsylvania, USA.

Joop van Riessen / vergelding


Politieroman door Joop van Riessen , Joop werkte van 1965 tot 2004 bij de Amsterdamse politie. Sindsdien is hij adviseur bij het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement in Den Haag.
Vergelding is het eerste deel van een reeks politieromans met Anne Kramer in de hoofdrol.
In opdracht van een topcrimineel heeft Fred de Lange jarenlang liquidaties uitgevoerd, in samenwerking met zijn vriend Stanley. Maar als Stanley bij een van hun klussen om het leven komt, overweegt Fred uit het milieu te stappen en naar de politie te gaan. Voor hoofdinspecteur Anne Kramer, chef van het bureau Zware Criminaliteit van de Centrale Recherche, is Fred de Lange de sleutel om een reeks liquidaties op te lossen. Onder grote politieke druk voert zij haar onderzoek uit, dat een patroon van criminele wraakacties lijkt bloot te leggen. Maar omdat Fred beschikt over veel belastend materiaal, is hij ineens zelf opgejaagd wild. Wie komt eerder?

zaterdag 26 september 2009

Ik ben van niemand

Asa Linderborg
' Ha poppetje, fijn je te zien’, zegt hij, en hij neemt mijn omhelzing en de tekening van de prinses in bruidsjurk in ontvangst. Hij zet me op de bagagedrager en fietst weg. We gaan naar het huis van oma en opa, snoekbaars eten. Mijn papa en ik.'

De vierjarige Åsa groeit op bij haar vader, Leif, die haar beste maatje is, alles met haar bespreekt en haar heel vrijlaat. Hij vergelijkt hen vaak met Pippi Langkous en haar vader. Ze heeft een gelukkige, onbekommerde jeugd ondanks het feit dat Leif alcoholist is, wat hun leven tamelijk chaotisch maakt. Als Åsa ouder wordt en Leifs alcoholisme verergert, schaamt ze zich steeds meer voor hem. Uiteindelijk gaat ze weer bij haar moeder wonen en heeft ze nauwelijks nog contact met haar vader. Enkele jaren na zijn dood schreef Linderborg haar herinneringen aan hem op. Het is een eerbetoon aan een vader die weliswaar verre van perfect was, maar die haar toch het belangrijkste van alles meegaf: zijn onvoorwaardelijke liefde. Een boek dat weinig mensen onberoerd zal laten.

vrijdag 25 september 2009

Het land van de Samen

Annica Wennström Het land van de Samen
het verhaal van het Samische meisje Njenna, dat zwanger raakt nadat ze is verkracht door een Zweedse kolonist. Haar liefde voor de jonge Aanta is daarna onmogelijk geworden en ze vlucht naar het zuiden. Ze probeert met haar dochtertje Ristin een nieuw bestaan op te bouwen, maar wordt voortdurend geconfronteerd met de argwaan van de Zweden jegens de Samen en hun (veronderstelde) magische krachten: zelfs haar dochter en (achter-)kleindochters, onder wie de ik-persoon uit de roman, ontkomen niet aan de vooroordelen Het land van de Samen combineert universele thema's als de kwetsbaarheid en de kracht van vrouwen en het opgroeien tussen twee culturen, met prachtige beschrijvingen van de bijzondere voor ons onbekende cultuur van de Samen. Aan deze roman ligt de eigen familiegeschiedenis van de Zweedse schrijfster Annica Wennström ten grondslag, die ook haar roots bij de Samen in Noord-Zweden heeft

donderdag 24 september 2009

Verlovingstijd door Maarten 't Hart




TOPTITEL

Verlovingstijd speelt zich af in Maassluis, eind jaren veertig. In het stadje vestigt zich een fietsenmaker die fout was in de oorlog. Twee verschoppelingen, de zoon van de fietsenmaker en een zoon van een rioolwerker, vinden elkaar. Hun hechte vriendschap wordt echter steeds beproefd omdat de fietsenmakerszoon al sinds de bewaarschool de vriendinnetjes afpakt van de rioolwerkerszoon. Zelfs later, als ze beiden in Leiden studeren, blijft dit patroon binnen hun vriendschap gehandhaafd, totdat het uiteindelijk, op onthutsende wijze, wordt doorbroken.

Fragment
Toen Jouri pas verhuisd was, ging ik vaak met hem mee om bij hem thuis ´over te blijven´. Maar vrij spoedig, dat wil zeggen toen we in de tweede klas zaten, zwichtte ik voor de verleiding om op school over te blijven. In tien minuten kon je in de kantine je meegbrachte boterhammetjes wegschrokken, en dan bleef er, tot kwart voor twee, nog een zee van tijd over. En in die tijd slenterden, flaneerden, tippelden, stiefelden alle overblijvers langs de winkelpanden op de Van Hogendorplaan. Zelfs bleek er tijd genoeg te zijn om nog wat verder weg te kuieren, een nieuwbouwkerkje langs, tot aan of zelfs tot in een miniplantsoen.Wat aan dat drentelen een glans van betovering verleende, waren de vrouwelijke participanten, die voornamelijk uit Schiedam afkomstige jenevermeisjes uit de parallelklassen die overbleven.

Alison Gaylin / Schandaal

Alison Gaylin Schandaal
Simone Glass werkt tegen wil en dank voor Asteroid, een roddelblad van het ergste soort. Omdat niemand officieel met het blad wil praten móét ze wel gebruikmaken van een dekmantel om mensen te kunnen interviewen. En ze blijkt, ongewild, heel goed te zijn in dat undercoverwerk. Wanneer een actrice onder verdachte omstandigheden zelfmoord pleegt, zet Simone de jacht in op het ware verhaal. Ze raadpleegt al haar bronnen en zoekt zelfs tot in de vuilnisbakken van de sterren. Wat ze vindt roept alleen maar meer vragen op. Dat er een aanwijzing tussen zit weet ze dan nog niet, maar de moordenaar wel!
Alison Gaylin is journalist. Ze schreef voor kranten en tijdschriften, vooral over kunst en entertainment. Haar eerste boek verscheen in Amerika in 2005.Er werden er meer dan kwart miljoen exemplaren van verkocht. Bovendien werd het boek genomineerd voor de prestigieuze Edgar Award. Alison woont in upstate New York met haar man, jonge dochter en oude hond.
"Creepy and suspenseful… a fun, juicy read." volgens de Chicago Sun Times

Het Mozartcomplot

Scott mariani
De mooie Leigh Llewellyn, een wereldberoemde operazangeres en een oude vlam van special agent Ben, heeft zijn hulp ingeroepen bij het onderzoek naar de mysterieuze dood van haar broer, de pianist Oliver Llewellyn. Het officiële bericht is dat Oliver gestorven is tijdens zijn onderzoek naar de dood van Wolfgang Amadeus Mozart, maar de feiten kloppen niet. Olivers onderzoek wijst uit dat Mozart, een vooraanstaand lid van de vrijmetselarij, mogelijk vermoord is door een radicale splintergroepering van dit geheime genootschap. De enige aanwijzingen zijn gelegen in een eeuwenoude brief, vermoedelijk door Mozart zelf geschreven. Als Leigh en Ben videomateriaal onder ogen krijgen van een rituele moord die wordt begaan door een groep mannen met zwarte kappen, realiseren ze zich dat deze gevaarlijke sekte uit Mozart's tijd nog steeds bestaat en zich door niemand laat tegenhouden.
Een aanrader voor Dan Brown liefhebbers.

Trouwplannen Katie Fforde Toptitel

Sarah Stratford is een wedding-planner met een geheim: ze gelooft niet in de liefde. Tenminste, niet voor zichzelf. Ze heeft het bovendien veel te druk voor een relatie, want over twee maanden moet ze op één en dezelfde dag twee bruiloften regelen: de belangrijke en opvallende bruiloft van een celebrity, en de bruiloft van haar zus, die wel een enorm eisenpakket heeft maar geen budget. Gelukkig kan Sarah rekenen op de hulp van haar vriendinnen Elsa, een verlegen maar geweldige ontwerpster, en Bron, een getalenteerde kapster. De drie vrouwen steken al hun energie in het werk en er blijft geen tijd over voor romantiek of liefde. Maar terwijl de bruiloft(-en) van het jaar steeds dichterbij komen, blijkt de liefde toch minder voorspelbaar dan gedacht

zaterdag 19 september 2009

Iris Boter / Reünie in Rome

Eerste roman van de kinderboekenschrijfster en illustratrice Iris Boter.
Donna van Dalen groeit op in Rome, maar als haar ouders besluiten terug te gaan naar Nederland moet ze mee. Sinds die tijd droomt Donna ervan om terug te gaan naar het land waar ze zich werkelijk thuisvoelt; het land van de espresso, make-up en mooie kleren. Tot die tijd werkt ze bij een televisiezender, doodt ze haar tijd met haar knuffelbeercollega Bart en woont ze in een flatje in Amsterdam-Noord. Als er op een dag een uitnodiging voor een reünie van haar middelbare school op de mat valt, is Donna door het dolle heen. Eindelijk kan ze terug, terug naar haar goede vriendin Alyssa, terug naar Rome en ook: terug naar haar oude docent wiskunde. Die vond ze als jong meisje al zo interessant, dat ze zelfs haar kat naar hem heeft genoemd. In Rome voelt Donna zich als een vis in het water. Ze geniet van de zon, de wijn en de flirtende mannen. Dit is pas leven!

vrijdag 18 september 2009

Farahad Zama : Het huwelijksbureau

Meneer Ali is net met pensioen en heeft veel te veel tijd om zijn vrouw in de weg te lopen. Op aandringen van mevrouw Ali begint hij een huwelijksbureau voor gegoede Indiase klanten. Het bureau blijkt een gat in de markt: het is immers niet makkelijk om een bruid of bruidegom voor je kinderen te vinden van precies de juiste kaste, religie en lengte. Onder de bezielende leiding van meneer Ali en dankzij de vindingrijke initiatieven van zijn bescheiden assistente Aruna gaan er talloze tevreden klanten een gelukkige toekomst tegemoet. Maar terwijl Meneer Ali zich druk maakt over zijn klanten, heeft Aruna zo haar eigen liefdesperikelen.
Debuut van een auteur die in India is opgegroeid en zelf het gebruik van uithuwelijken heeft meegemaakt.

Heleen van Royen De mannentester Toptitel

Het spannende begin van de mannentester:
Amsterdam, donderdag 2 oktober 2008
‘Ik ben de man die mijn vader heeft geliquideerd nog altijd dankbaar.’
‘Dankbaar?’ echoot de rechtbankpresident. Hij ziet eruit zoals een rechter eruit hoort te zien: grijs haar, heldere ogen onder
borstelige wenkbrauwen en een rechtschapen gezicht.
‘Ja, hij heeft me waardevolle inzichten gegeven. Zonder hem
zou ik niet zijn waar ik nu ben.’ ‘Me dunkt dat u toch liever ergens anders zou zijn vandaag.’ Hij gebaart naar de plek waar ik me bevind: de verdachtenbank van de meervoudige strafkamer van de Amsterdamse rechtbank. Terechtstaan doe je zittend, heb ik ontdekt. De zaal puilt uit van belangstellenden, ik had er niet zo veel verwacht. Ook de perstribune is afgeladen. IJverige journalisten luisteren aandachtig en schrijven alles op wat ik zeg. Toen ik drie kwartier geleden werd binnengeleid, gonsde het door de zaal: kijk, daar heb je haar, zij is het, zij moet het zijn.....
Van de achterflap:
Victoria is een 27-jarige femme fatale met een uniek beroep. Ze is mannentester. Ze laat zich inhuren door vrouwen om hun geliefde op de proef te stellen. De ongenaakbare Victoria kent geen scrupules, werkt professioneel en doelgericht. Ze reist van Sevilla naar Londen, van Milaan naar New York, waar ze even gemakkelijk van naam als van uiterlijk wisselt. Geen man is veilig voor haar.

maandag 14 september 2009

Uit evenwicht


Schrijfster en vertaalster Hetty Luiten schrijft deze roman over twee jonge vrouwen: Cynthia, de koele, zakelijke accountmanager en Maria, de romantische vrouw die in haar vrije tijd op huizenjacht gaat, alleen maar om te fantaseren over hoe het zou zijn om in zo"n huis te wonen. Beiden hebben een liefde in hun leven, maar verbroken relaties uit het verleden staan in de weg. De opgelopen beschadigingen zijn niet zomaar genezen en verwerkt. Gevoel en verstand zijn vaak ook twee zaken die elk een andere kant op willen. Twijfel slaat toe en het evenwicht lijkt zoek. En dan is een verkeerde keuze gemakkelijk gemaakt.

Toptitel Zoete mond Thomas Rosenboom

Weer een bijzondere roman van Thomas Rosenboom over buitenstaanders in een Nederlands dorp.
Na het overlijden van zijn vrouw verhuist dierenarts Rebert van Buyten in 1965 naar Angelen, een dorpje aan de Rijn. Hij oefent daar geen praktijk meer uit, maar wanneer hij voor de ogen van een groep kinderen een aangereden hond helpt, zien zij in hem toch een dierenarts en komen ze dagelijks met hun meestal kerngezonde dier aan zijn deur. Zo steekt de dierenliefde op als een wind, en verspreidt die zich over heel het dorp. Rebert van Buyten wordt een grootheid en daarmee stoot hij onbedoeld de andere beroemdheid in het dorp van zijn voetstuk: Jan de Loper, een oudere man met een dwangmatige neiging tot grappen maken.
Het kan niet anders of de twee mannen, die aan weerszijden van het dorp wonen en beiden de kunst verstaan van het spreken met zoete mond, komen in contact met elkaar. Maar bij Rebert neemt de afkeer toe tot welhaast een obsessie, zeker naarmate Laura Banda, de vrouw tussen hen in, het steeds vaker over de grappenmaker heeft. De beklemmende rivaliteit vindt zijn climax in een onontkoombare finale, die een confrontatie wordt; of misschien wel een verzoening.

vrijdag 4 september 2009

Bloedspoor

Kitty Sewell schrijft na 'IJsval' ook nu weer een bijzondere thriller.
Tijdens een orkaan komt Forrest, de echtgenoot van Madeleine Frank om het leven. Madeleine is als 15-jarige zwanger van Forrest geraakt, maar heeft hem dit pas later – toen het kind al ter adoptie was afgestaan- verteld. Madeleine besluit Florida Keys achter zich te laten en een nieuw leven te beginnen als psychotherapeut in de Engelse badplaats Bath. Naast het ontvangen van cliënten bezoekt ze ook een moordenaar in de gevangenis. Hij is erg op haar gesteld en geeft haar zelfs een broche. Madeleine heeft een relatie met Gordon, een archeoloog. Als ze erachter komt dat hij haar ontrouw is, verlaat ze ook hem. Eén van haar cliënten is Rachel. Madeleine raakt door haar geobsedeerd. Is zij misschien Madeleines dochter? Rachel wordt door haar ex-man mishandeld. Ze heeft als prostituee voor hem moeten werken. Ze hebben samen een kind. Rachel is voor haar ex op de vlucht, maar kan ook niet zonder hem. Uiteindelijk roept ze de hulp van Madeleine in.

donderdag 3 september 2009

Roel Bentz van den Berg / Engelen in regenjas


Geen makkelijk boek op de grens van essay en autobiografie. Vooral leuk voor mensen die de jaren zestig bewust hebben meegemaakt.
Evenals in het bekroonde Zapdansen kan in Engelen in regenjas werkelijk alles – het paard van Troje, schuttingpoëzie, een drumsolo, Karel Appel, een ontmoeting met een engel, een happy end – voor Roel Bentz van den Berg het uitgangspunt vormen voor een avontuurlijke beschouwing over de krachten die ons leven gestalte geven. Maar dit keer verhoogt hij de inzet nog eens door in een aantal speciaal voor deze bundel geschreven langere verhalen het grote, onderliggende thema van zijn werk niet alleen handen en voeten, maar ook kaken en klauwen te geven. Met groot raffinement verleidt hij de lezer om zich mee te laten voeren op een zoektocht naar de ziel, die ongrijpbare manifestatie van het leven zelf.
ROEL BENTZ VAN DEN BERG (1949) studeerde filosofie en is behalve schrijver ook programmamaker bij de VPRO en medewerker van NRC Handelsblad. Van hem verschenen tot nu toe vier bundels met verhalende essays - De luchtgitaar, De overdaad, Zapdansen en in 2009 Engelen in regenjas, en de roman Dagen van vertrek. Laatstgenoemde titel belandde, evenals De overdaad, op de longlist voor de AKO-literatuurprijs. Voor Zapdansen ontving Bentz van den Berg de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2007. Zijn werk is in het Duits vertaald.

Zwart Havanna

Georgina Jiménez werkte als lerares geschiedenis en als docente filosofie aan de universiteit van Havana, daarna stapte ze over naar de journalistiek en werkte voor de krant Granma en verschillende tijdschriften. Ze verdiept zich nog steeds in de moderne geschiedenis van haar land, nu voor de research van haar romans. In 2007 verscheen in Spanje en later in Italië haar debuutroman Zwart Havana.
Caridad, een Cubaanse mulatta, is de mooiste rumbadanseres van de jaren twintig in Havana. Ze zou iedere man kunnen krijgen, maar ze wil Richard Davis, een blanke Amerikaan die voor haar zijn vrouw niet wil verlaten. Uit woede en jaloezie grijpt Caridad naar zwarte magie. Daarna verlaat ze Cuba – een tragische beslissing die ze nooit meer kan terugdraaien.Vele jaren later danst Patricia, de dochter van Caridad, de sterren van de hemel in Havana. Ze is een heftige relatie begonnen met de maffiabaas Lucky Luciano en komt terecht in een web van intriges en misdaad. Uiteindelijk neemt ze een onomkeerbaar besluit, waarmee de geschiedenis zich in zekere zin herhaalt.

Neil Gaiman Amerikaanse goden


Shadow is een gevangene die vlak voor zijn vrijlating verschrikkelijk nieuws krijgt.Verbijsterd gaat hij op weg naar huis.Maar vóór hij aankomt, ontmoet hij de raadselachtige Mr. Wednesday, die alles over hem lijkt te weten.Samen ondernemen zij een louterende reis door Amerika, een reis waarbij Shadow en de lezer meer over het land (en zichzelf) leert dan hij ooit had kunnen dromen.

Neil Gaiman schrijft bijzonder spannende boeken; een mix van thrillers en fantasy, maar ook filmscripts en comics zowel voor jeugd als volwassenen. Ook zijn blog is leuk:
Be good. Do not riot, or break either the internet or human civilisation while I am gone.
Am about to go offline for a holiday week (offline, also a week of no cellphone). Planning to walk and to cook and to do a bunch of writing, and to have the first week of just being off alone with Amanda in the about 8 months of our being together.
Schrijft hij vorig week.


woensdag 2 september 2009

Haar eerste Amerikaan

Ilka Weissnix, een jonge joodse vluchtelinge uit het door de nazi’s bezette Europa, komt aan in New York. Ze maakt kennis met ‘haar eerste Amerikaan’, een zwaar drinkende, zwarte intellectueel van middelbare leeftijd, Carter Bayoux. Tussen hen ontstaat een onvergetelijke liefde; grillig én standvastig, ongrijpbaar en toch allesbeheersend.
‘Een uiterst originele combinatie van een komisch verhaal en een droevige geschiedenis. Haar eerste Amerikaan neemt heimelijk bezit van je.’ The New York Times

Winterstormen

Olga van der Meer
Connie en Arnoud Verschuur zijn broer en zus en drijven samen een goedlopende zaak in gebak en luxe broodjes. Terwijl Arnoud gelukkig is met zijn vrouw Judy en de geboorte van Julian, wil het met Connie maar niet lukken met relaties. Als er een man op heftige wijze in haar leven komt, hoopt ze, net als de vorige keren, dat ze nu de ware liefde heeft ontmoet. Bij Arnoud en Judy is het geluk brozer dan menigeen denkt. Julian is een huilbaby en de sfeer raakt gespannen. Het verleden speelt op en Arnoud en Judy moeten bekennen dat ze de gebeurtenissen van toen niet goed hebben verwekt. Als Jerry Dijkman - de biologische vader van Julian en de voormalige geliefde van Connie - weer ten tonele verschijnt, komt het tot een uitbarsting.
Zelfstandig leesbaar vervolg op Die ene gouden zomer.

De zilveren kroon

Het belooft een mooie zomer te worden op Gotland. Dan wordt er een man vermist, van wie al snel blijkt dat hij het slachtoffer is geworden van een moord. Tijdens de middeleeuwse feestweek op het eiland valt er nog een dode. Het enige wat de twee moorden ogenschijnlijk verbindt, is een slangenbeet. Inspecteur Maria Wern neemt die zomer waar op Gotland. Ze verneemt dat de lokale commissaris het onderzoek in een bepaalde richting wil sturen. Waarom doet hij dat? Met welke spoken uit het verleden probeert hij in het reine te komen? Een bezoek aan zijn vrouw schept veel duidelijkheid.

dinsdag 1 september 2009

Reizen naar het onbestemde

Naama Potok
Reizen naar het onbestemde is een bundeling indringende en ontroerende over de worstelingen uit het dagelijks leven van jonge mensen. De omgang met de dood van een vader, bindingsangst, onbegrip en miscommunicatie - allemaal op een even herkenbare en indringende manier beschreven.
Naama Potok werd geboren in New York en groeide op in Philadelphia en Jeruzalem. Ze studeerde magna cum laude af aan Harvard, en studeerde tevens aan de Universiteit van Oxford en de Universiteit DePaul in Chicago. Ze is onderwijzeres, kunstenares en actrice (The Chosen) en woont op dit moment in New York.