dinsdag 21 april 2009

Vertrouwen in de toekomst

Als weduwe met drie opgroeiende kinderen valt het niet mee voor Sarie Brinkman om de eindjes aan elkaar te knopen. Onverwacht komt ze in contact komt met meneer Van Hoogendorp, een vriendelijk, oude man, die haar om hulp vraagt. Er groeit een warme vriendschapsband tussen hem en het gezin Brinkman, die nog verstevigd wordt als hij hen vraagt op zijn bovenverdieping te gaan wonen. Dan ontmoet Sarie een charmante man en die herinnering laat haar niet los. Maar er is ook een stemmetje in haar binnenste dat vraagt of nieuw geluk wel voor haar is weggelegd . "Vertrouwen in de toekomst" is de nieuwste streekroman van Julia Burgers-Drost.

zaterdag 18 april 2009

Venetië



Via Cappello 23 / Christiaan Weijts

Venetië aan het begin van het derde millennium. Acqua alta, de vloedgolven die de kaden steeds vaker blank leggen, is niet de enige bedreiging voor de lagunestad. Toerisme heeft de sprookjesachtige stad veranderd in een pretpark. De oorspronkelijke bewoners trekken weg .

Weijts laat twee verhalen parallel lopen. Dat van de journalist Daniel Schaaf, die in Venetie verslag doet van een trieste gondeliersgeschiedenis. Daarnaast dat van de Leidse universitaire docent Arthur Citroen die onderzoek doet naar schildersmodellen in de Renaissance, maar in de problemen komt door seksfilmpjes van een van zijn studentes op internet.

Via Cappello 23 (het (fictieve) adres van Romeo en Julia in Verona) is een modern drama over theater, media, privacy, schilderkunst, wetenschap en erotiek, tegen de achtergrond van een steeds sneller veranderde wereld van een stijgende zeespiegel.





vrijdag 17 april 2009

De nieuwe Bernlef

De Rode Droom


Krap en Kowalski, dat klinkt als een politieduo uit een Duitse krimi. Het zijn de hoofdfiguren in de nieuwe roman van Bernlef. Twee mannen van middelbare leeftijd, die hun baan kwijtraken als het staatssocialisme in hun land van de ene dag op de andere wordt opgegeven, en die hardnekkig blijven weigeren zich bij de nieuwe werkelijkheid neer te leggen. Een rode droom hebben ze nog wel. Krap is zelfs bezig met het ontwikkelen van een nieuwe ideologie. Bernlef stuurt hen via Amsterdam naar Tunesië, waar ze vanwege hun ideeën het land uit worden gegooid.

Een aanrader voor leesclubs.

woensdag 15 april 2009

Het keerpunt/Wanda Brunstetter


Leona Weaver is lerares aan een Amish schooltje in Lancaster County, Pennsylvania. Wanneer haar verloofde door een ongeluk om het leven komt, blijft Leona ontredderd achter.

Jimmy Scott is opgegroeid als een gewone Amerikaanse jongen. Wanneer echter zijn moeder overlijdt, vertelt zijn vader hem de waarheid: hij is niet hun biologische zoon, maar Amish van geboorte. Diep geschokt trekt Jimmy naar Lancaster County om te zoeken naar zijn familie, en naar de zin van zijn bestaan. Daar ontmoet hij Leona. Kan hij haar ervan overtuigen dat hij meer is dan een buitenstaander?

Het keerpunt is het derde deel van de trilogie Holmes County, over de Amish gemeenschap.

dinsdag 14 april 2009

Plaza Granada door Victoria Hislop

Plaza Granada
Sonia en Maggie gaan een week naar Granada om daar een cursus salsa- en flamencodansen te volgen. Voor Sonia is dit een adempauze in haar saaie huwelijk met bankier James. Ze dwaalt na haar danslessen door Granada en ontmoet in café El Barril de oude Miguel. Hij werkt er al sinds de Burgeroorlog. Aan de muur hangen oude foto's van een stierenvechter en een flamencodanseres. Thuis vertelt haar vader dat haar moeder, die overleed toen Sonia nog een kind was, geboren is in Granada. Haar oog valt op een familiefoto. Het meisje dat daarop staat lijkt sprekend op het meisje op de foto in El Barril. Nieuwsgierig geworden keert Sonia terug naar Granada, waar Miguel haar het hartverscheurende verhaal vertelt over zijn familie ten tijde van de Spaanse burgeroorlog.
Net zoals in haar vorige roman 'het eiland' weet Victoria Hislop een stuk geschiedenis te laten zien door de ogen van mensen die het hebben meegemaakt. Dit levert een indrukwekkende roman op.

maandag 13 april 2009

J. Kessels The novel

J. Kessels: The Novel is het krankzinnige verslag van een ongewenste reis die de schrijver P.F. Thomése maakt met zijn beste vriend J. Kessels naar voetbalclub FC Sankt Pauli, in Hamburgs uitgewoonde hoerenbuurt, en weer terug naar Tilburg.
P.F. Thomése over het boek: ‘Het is pure pulpfictie, in de beste zin van het woord. Op het eerste gezicht lijkt het niks dan frikandellen, hangtieten en lauw bier, maar in wezen is het zoveel meer. Het is de magie van de taal, ik weet zelf niet eens meer hoe ik het gedaan heb.'
Pikant detail, Jos Kessels, de hoofdpersoon uit dit boek heeft ooit stage gelopen in de Tilburgse bibliotheek.............

zaterdag 11 april 2009

J.J. Voskuil Binnen de huid

Toptitel
Binnen de huid kan worden beschouwd als een uitdieping van Bij nader inzien. Portretteerde Voskuil in zijn debuutroman een groep vrienden, hiervan zijn in Binnen de huid behalve Maarten en Nicolien Koning op enkele passages na eigenlijk alleen nog de welbespraakte Paul Dehoes en zijn vrouw Rosalie overgebleven.
Wat Binnen de huid vergeleken met Bij nader inzien en Het Bureau zo bijzonder maakt, is dat deze roman als enige geschreven is in de ik-vorm. Hierdoor wordt de lezer als nooit tevoren het gedachtenleven van Maarten Koning binnengetrokken. De roman toont één groot gevecht tussen zijn emoties en zijn ratio, en in dat gevecht ‘binnen de huid’ raakt Koning het spoor zelfs af en toe bijster. De lezer zal Binnen de huid ervaren als een roman zoals er in de literatuur nog niet eerder is geschreven. Het is een intieme, genadeloos eerlijke en pijnlijke registratie van een schrijver die alleen door nauwkeurige verslaglegging kon hopen uit de put te kunnen klimmen waarin hij terechtgekomen was.

dinsdag 7 april 2009

roeping

Roeping
Tijdens een liefdadigheidsgala in San Francisco voltrekt zich een grote ramp: de stad wordt getroffen door een zware aardbeving. In de chaos zetten drie vrouwen zich in voor de gewonden. Alle drie bevinden ze zich op een kruispunt in hun leven. Sarah Sloane, de organisator van het gala, heeft juist een schokkende ontdekking over haar man gedaan; Melanie, een jonge, zeer succesvolle zangeres moet beslissingen over haar carrière nemen; en de verpleegkundige Maggie Kent twijfelt aan haar roeping. Hun reddingsactie trekt de aandacht van voormalig oorlogsfotograaf Everett Carson. De dramatische gebeurtenis is van grote invloed op de rest van hun leven.

maandag 6 april 2009

Personal shopper Carmen Reid

Toptitel
Maak kennis met Annie Valentine: stijlvol, slim, multitasker extraordinair. Als personal shopper in een chic Londens warenhuis kan Annie haar klanten van top tot teen restylen en opnieuw uitvinden. Eigenlijk kan deze bekwame styliste de problemen van iedereen oplossen - behalve die van haarzelf. Hoewel ze het druk heft als single moeder van de opstandige tiener Lana en de pijnlijk verlegen Owen, is er nog best ruimte voor een nieuwe man. Maar het vinden van de perfecte partner blijkt op de een of andere manier veel ingewikkelder te zijn dan het vinden van het perfecte paar schoenen.

zaterdag 4 april 2009

Ander licht

toptitel
In het koor van de Joriskerk schildert Matthias Withoos, geassisteerd door zijn kinderen en twee andere leerlingen, het grote Gezicht op Amersfoort. Tegelijk met Alida's liefde voor het schildersvak groeit haar liefde voor de begaafde medeleerling Jasper van Wittel. Hun samenzijn wordt wreed verstoord door de dramatische gebeurtenissen van het rampjaar 1672. Jasper vertrekt naar Italië en via zijn brieven leert Alida het leven kennen van de beruchte Bentveughels, de Nederlands-Vlaamse schildersvereniging in Rome. Terwijl Jasper furore maakt als Gaspare Vanvitelli ontwikkelt Alida zich tot een gerenommeerd schilderes. Door haar vriendschappen met zelfbewuste vrouwen als Agnes Block en Maria Sybilla Merian gaat ze haar leven in een ander licht zien.

donderdag 2 april 2009

vaderstad


In het keiharde gevecht om zijn dochtertje Lila neemt een wanhopige vader het recht in eigen hand.
Het verhaal leest als een op zichzelf staande roman, maar is tevens het vervolg op Patrick van Rhijns zeer succesvolle debuutroman Weg van Lila. Na het definitieve verlies van de rechtzaak rond zijn vierjarige dochtertje Lila en haar hartverscheurende vertrek naar haar moeder in Zweden, probeert Djon Maas zijn leven terug op de rails te krijgen. Vastbesloten om de jaren dat hij in zijn eentje voor Lila zorgde op papier te vangen, stort hij zich op het schrijverschap. Maar als een voor een de fundamenten onder de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof wegvallen en Djon erachter komt dat hij op het punt staat het laatste beetje contact dat hij nog heeft met Lila, te verliezen, neemt hij een dramatisch besluit waarvan op dat moment de gevolgen niet te overzien zijn.

Krijg nou tieten! Claudia de Breij...

Claudia de Breij:
' Dat ik ooit een boek zou schrijven over zwangerschap leek me een jaar geleden nog even waarschijnlijk als dat Daphne Deckers een boek zou schrijven over de agrarische toepassingen van de rupsband in Litouwen. Praten over zwangerschapsverschijnselen vond ik wijvengezeik. Woorden als "voedingsbeha" en "zoogkompressen" kon ik alleen maar uitspreken als ik Adolf Hitler nadeed.'
Ik ben namelijk een reservevrouw. Als alle vrouwen op zijn, dan bel je mij. Mijn beste vrienden zijn mannen, ik haat winkelen en hou van praten over het ontstaan van het heelal, de nieuwe Volvo XC70 en de lippen van Angelina Jolie. En toch ben ik de aangewezen vrouw om jou door deze negen maanden heen te slepen. Want ik weet hoe het is. En mijn ervaring is dat je daar het meeste aan hebt. In Krijg nou tieten staan de verhalen van een vriendin die je zelfvertrouwen kan geven, alleen al vanwege dit simpele feit: een kind krijgen is geen kattepis. Maar als ik het kan, kan jij het zeker.'
Een bijzonder grappig boek zeker als je zwanger bent (of wil worden), ook voor je partner!