vrijdag 30 mei 2008

Importbruid

De Importbruid gunt U een inkijk in wat er zich uit ieders zicht in een Turks gezin in Nederland (Tilburg) afspeelt. Het vertelt het dilemma van een schoondochter, vrouw, moeder, puber, dochter. Bestaat Ruya überhaupt ook als individu? Op zoek naar het antwoord wie ze is en wat ze wil met haar leven worstelt ze met de vraag waar de grenzen liggen.

Hülya Cigdem (1975) kwam op haar vijftiende naar Nederland en trok in bij haar schoonfamilie. In die tijd werkte ze in naaiateliers; 's avonds volgde ze een cursus Nederlands bij een buurthuis. Verder voltooide ze in deeltijd de studie journalistiek in Tilburg. Tegenwoordig werkt ze als communicatiemedewerker. Daarnaast is ze freelance journalist voor onder meer nrc.next, het Brabants Dagblad en Nieuwe Revu.

donderdag 29 mei 2008

De Boodschapper en De Koran



Lees nu al deze twee nieuwe boeken geschreven respectievelijk vertaald door Kader Abdolah.

Kader Abdolah



Geachte lezer,

Ik had me nooit kunnen voorstellen dat de Koran een thema in mijn schrijverschap zou worden. Maar het leven bepaalde anders. Mijn bestaan in de Nederlandse samenleving heeft me gedwongen mijn wortels te onderzoeken. Op een nacht, kort nadat Het huis van de moskee af was, ben ik wakker geschrokken van een stem die me zei dat ik me in de Koran moest verdiepen.
Er wordt me gevraagd: ‘Waarom heb je dit gedaan?’, ‘Waarom een vertaling van de Koran?’, ‘Waarom een boek over Mohammad?’ (Ik kies overigens voor de naam Mohammad zoals hij in de Koran geschreven staat en zoals de islamitische wereld hem gebruikt.)
Het is me gewoon overkomen. Ik wilde de Koran een keer goed lezen. En toen ik eraan begon vond ik het een pracht van een boek.
Maar ik moet er meteen bij zeggen: het is geen boek voor mensen die het met haast willen lezen, het is geen boek voor hen die het uit haat willen lezen, het is geen boek voor hen die hun gelijk willen halen.

cokepunt



Verslag van een verslaving waarvoor veel aandacht in de media is geweest. Gary en Ruud waren onder andere te gast bij Pauw en Witteman.

Gary Kok (1950) vertelt in Cokepunt hoe haar zoon Ruud meer en meer van haar vervreemt en ze steeds meer achter de feiten blijkt aan te lopen.
Ruud Hansen (1980) verhaalt over de depressies en de druk van de dealer, zijn zelfmoordpoging en het gebruik van geweld. Hoe ging hij om met het schuldgevoel en lukte het hem om clean te blijven?
Dit boek is te vinden bij de waargebeurde verhalen.

Som der dagen



In haar nieuwste boek richt Isabel Allende, net als in haar bestseller Paula, het woord tot haar dochter. Nam ze in Paula afscheid van haar tragisch overleden dochter, in De som der dagen vertelt Allende aan Paula hoe ze het leven weer heeft opgepakt. Hoe ze, ondanks alle tegenslagen, erin slaagt het leven met een glimlach tegemoet te zien.
Ontroerend eerlijk tekent Allende een portret van haar familie, en spaart zichzelf daarbij niet. Het is de familie die we herkennen in de personages van Het huis met de geesten en met wie we hebben meegeleefd in Paula. Een familie die veel heeft meegemaakt, verlies, liefde, verslaving, scheiding en hereniging, maar die nooit haar gevoel voor humor heeft verloren.

dinsdag 27 mei 2008

naam

Als eerst laten we eens nadenken over een naam.

NETNIEUW

lijkt me niet gek, Aanraders zou ook kunnen of Just arrived.

Zijn er mensen met betere ideeen?