donderdag 3 december 2009

Claudie Gallay / De branding


La Hague, een eenzaam en verlaten dorp aan de Normandische kust. De boeren en vissers in het dorp zijn getekend door het leven op deze afgelegen plek, waar stormen de huizen teisteren en golven op de kliffen beuken. Ze zijn vertrouwd met de oceaan die zijn grenzen aftast, met de angst voor schipbreuk, met de hoop op jutgoud.Een jonge vrouw heeft haar intrek genomen in het dorp om de vogelpopulatie aan de kust te observeren. Ze is haar leven ontvlucht en zoekt eenzaamheid na de dood van haar grote liefde.
De gemeenschap wordt ruw opgeschrikt als een oude bekende in het cafe opduikt. Lambert is teruggekeerd naar het dorp waar hij vroeger zijn vakanties doorbracht, tot een vreselijk drama een einde maakte aan zijn gelukkige jeugd. Nu zoekt hij verklaringen voor de gebeurtenissen van toen, maar het dorp trekt zich terug in stilzwijgen.
Claudie Gallay schets haar personages met een groot inlevingsvermogen en weet het afgelegen dorp, de excentrieke bewoners en het grote dorpsgeheim rijk en beelden tot leven te laten komen.
'Ga niet voorbij aan De branding! een juweeltje (...). Je valt aan, geeft je al snel gewonnen en blijft knock-out en gelukkig achter. Door de eenvoudige, schitterende stijl. Door de duistere en dubbelzinnige personages. Door het verontrustende en fascinerende verhaal.' - L'EXPRESS
Een reactie posten