donderdag 31 december 2009

Veel leesplezier in het nieuwe jaar


Stieg Larsson / Millennium trilogie


De onbetwiste winnaar van dit jaar qua populariteit is volgens mij de Millennium trilogie van Stieg Larsson. Helaas heeft de schrijver dit zelf niet meer mee mogen maken, hij is in 2004 overleden.
Met deze trilogie heeft Stieg Larsson een aantal boeken aan de thriller literatuur toegevoegd van absolute wereldklasse. Het zijn echte page turners, als je begint met lezen wil je het boek niet meer dichtslaan. De trilogie bestaat uit Mannen die vrouwen haten. De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid.

dinsdag 29 december 2009

Karin Fossum

Kwade wil

Ze zijn al vrienden sinds ze kleine jongens waren. De charmante Axel Friman is de vanzelfsprekende leider, de slordige Philip Reilly is de filosoof van de drie met zijn eeuwige citaten uit de Koran, terwijl de kleine, tengere Jon Moreno alleen maar voorzichtig is en last heeft van zijn zenuwen. Tijdens een tocht naar een vakantiehuisje aan een meer valt Jon uit de roeiboot en verdrinkt. De andere twee jongens doen niets om hem te redden. Is het gewoon een ongeluk of zit er meer achter? Vlak daarna vindt iemand het lijk van een andere jongen, ook in een meer. Is de jongen verdronken of is hij het slachtoffer van een misdrijf? Rechercheurs Sejer en Skarre hebben nauwelijks aanknopingspunten behalve de vraag: waarom zou iemand twee zulke schuchtere jongens dood willen?
Karin Fossum is een grote naam uit de Noorse misdaadliteratuur. Ze schrijft psychologische thrillers met veel aandacht voor sfeer en geloofwaardige karakters.

maandag 21 december 2009

De vermoedens van Mr. Whicher / Kate Summerscale

Of De moord in Road Hill House

Engeland, 1860. Een lijk, een detective, een afgelegen landhuis en een verdachte familie met veel geheimen. Detective Whicher wordt naar Road Hill House gestuurd om de moord op een driejarige kleuter te onderzoeken. Met hulp van een onervaren politieteam en zonder enig echt bewijs, staat hij voor een vrijwel onmogelijke taak; een van de bewoners moet de dader zijn. De moord leidt tot nationale hysterie. De gedachte wat zich allemaal achter de gesloten deuren van zomaar een respectabele familie op het platteland kan afspelen - onbetrouwbare bedienden, opstandige kinderen, jaloezie, haat - maakt mensen angstig, maar zorgt ook voor opwinding. Iedereen heeft zijn eigen theorie over wie de moordenaar is. Net als detective Whicher. Met De vermoedens van Mr Whicher, waarin Summerscale op minutieuze wijze het moordmysterie reconstrueert, schreef ze een meesterlijk boek dat leest als een thriller.
‘Ik heb me in mijn boek volledig aan de feiten gehouden. Alle directe rede die ik gebruik, is ontleend aan politierapporten, rechtbankverslagen, krantenartikelen en andere bronnen. Het weer, de vertrektijden van treinen, de prijs van een herbergovernachting, de samenstelling van de maaltijden, de kleding die mensen droegen: alles is op feiten gebaseerd.’

vrijdag 18 december 2009

Jed Mercurio / Kroniek van een overspelige

Sleutelroman geschreven door de arts Jed Mercurio. Hij zoekt de verklaring voor de vele vriendinnen van JFK in het feit dat hij aan een hormonale ziekte zou lijden.

Kroniek van een overspelige is het verhaal van een getrouwde man die zorgvuldig moest zijn in de keuze van zijn maîtresses; een man wiens rug hem zoveel last bezorgde dat hij regelmatig alleen ineen schommelstoel kon zitten; die nauwelijks vlees kon verdragenen gekweld werd door hormonale kuren; een man die bovendien het hoogste ambt, dat van de 35e president van de Verenigde Staten,uitoefende.
De toon is afstandelijk, alsof het om een medisch dossier gaat. Dat is voor de lezer even wennen, maar maakt de gepresenteerde 'feiten' nog indringender.
Voor wie meer wil weten over J.F.K. raden wij de John F. Kennedy Presidential Library & Museum aan.

donderdag 17 december 2009

Karl Marx universiteit : Tymen Trolsky


Jasper Mikkers ofwel Tymen Trolsky schreef: KARL MARX UNIVERSITEIT  een roman die gebaseerd is op historische gebeurtenissen. De handeling speelt zich af tussen mei 1968, wanneer Parijs in brand staat (de Mei-Revolutie), en mei 1969 wanneer het Maagdenhuis in Amsterdam wordt bezet. In die periode deden zich feiten voor die grotendeels aan de geschiedenisboeken zijn ontsnapt, en culmineerden in de eerste bezetting van een universiteit in Nederland, de huidige Universiteit van Tilburg.


Karl Marx Universiteit is ook een liefdesroman. Het is het verhaal van de liefde tussen een man en een vrouw, de oudere journalist Fedde Reephof en studente Nicole. Maar hiermee is niet alles gezegd. De gebeurtenissen in deze roman spelen zich af in de bewogen nadagen van de zestiger jaren van de vorige eeuw. Dat Tilburg, waar deze documentaire roman zich grotendeels afspeelt, de plaats was waar het ook allemaal gebeurde, weten maar weinigen. De roman geeft een indringend beeld van deze korte heftige periode uit de geschiedenis, waarin toch zo veel onomkeerbare veranderingen in gang werden gezet.
Een must voor iedereen die erbij was of die erbij had willen zijn! Hier kunt u Jasper ook horen.

maandag 14 december 2009

Proficiat Charlotte Mutsaers met de P.C. Hooftprijs


Het staat nog niet op hun site maar de P.C. Hooftprijs is vandaag toegekend aan Charlotte Mutsaers. Ze was zojuist op Radio 1, helemaal beduusd. "We waren met de hond aan het wandelen en zaten juist bij de Hema een kopje koffie te drinken om warm te worden toen ik het hoorde" zei ze: "Ik heb meteen iedereen die er zat op gebak getrakteerd! Dat waren er  niet zoveel hoor..."
De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijke literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. De prijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. Aan de prijs is een geldbedrag van 60 duizend euro verbonden.
Hier kunt U haar reactie beluisteren.

zaterdag 12 december 2009

Toptitel De eerlijke vinder door Ruth Rendell

De welgestelde kunsthandelaar Eugene Wren staat op het punt om met de mooie arts Ella te trouwen. Hij heeft het roken en drinken inmiddels onder controle, maar krijgt er een onschuldige verslaving voor terug die nog grote gevolgen zal hebben.

Op een dag vindt hij een envelop met geld, een behoorlijk bedrag. Hij besluit niet naar de politie te gaan, maar een briefje met de vondst en zijn telefoonnummer op een lantaarnpaal op te hangen. Dat briefje zorgt ervoor dat de levens van verschillende mensen, met al hun obsessies, dromen en problemen bij elkaar komen: de kruimeldief Lance die gechanteerd wordt en het geld goed kan gebruiken, zijn ex-vriendin Gemma, en de depressieve eigenaar van het geld, Joel, die patiënt wordt van Ella.
Al deze mensen verlangen eigenlijk alleen maar eerlijkheid, maar moeten daarvoor wel eerst hun donkere kant onder ogen zien. Zeker niet Rendells beste thriller, hoewel ze een mooie, genuanceerde schets aflevert van de trendy wijk Notting Hill, met de Portobello Street Market als bekendste attractie en tevens sfeerbepaler.

vrijdag 11 december 2009

Anna Godbersen / roddel & achterklap


Iets totaal anders,   historische chicklit: Echte liefde, valse vrienden, roddel en achterklap:

Welkom terug in Manhattan, 1899
Na het afscheid van Elizabeth Holland, zoemt het in de beau monde van New York van de geruchten over haar vroegtijdige dood. Alle ogen zijn gericht op haar naasten: haar ondeugende zus Diana, die de familie-eer nu moet zien te redden, haar gedoodverfde verloofde Henry Schoonmaker, de verleidelijke Penelope Hayes, in de startblokken om alles wat haar beste vriendin achterliet in te pikken inclusief Henry, en zelfs Elizabeths voormalige dienstmeisje, de sluwe Lina Broud, die bij gebrek aan afkomst met roddel en achterklap de buit binnen hoopt te halen. Terwijl oude vrienden elkaars rivalen worden, wordt Manhattans meest exclusieve incrowd bedreigd door gefluister uit het verleden.
Teenchick, humor en romantiek voor alle leeftijden maar vooral voor jonge meiden.

Salvatore Niffoi : Terugkeer naar Baraule


Een Sardijnse roman.
Carmine Pullana, gepensioneerd hartchirurg op het vasteland, keert terug naar het vissersdorp Baraule op Sardini. Hij heeft niet lang meer te leven en is wanhopig op zoek naar de waarheid omtrent zijn afkomst. Als kleine jongen is hij geadopteerd door de welgestelde Gantine Pullana en Carmela Navalis.
In hoeverre klopt het verhaal dat hij een bastaard is, dat hij op de dag van de Corsa del Santo uit de baarmoeder van zijn moeder Sidora is gerukt en vervolgens in zee is geworpen? Wie was zijn vader? En wie is de krankzinnige die hem vertelt dat hij zijn vader in een heel andere richting moet zoeken? De zoektocht van Carmine voert hem langs vele kleurrijke figuren, die ofwel tot het werkelijke, ofwel tot het mythische Sardinië behoren en die hem allemaal hun eigen variant op dit legendarische verhaal vertellen.
Bijzonder knappe, sfeervolle roman.

donderdag 10 december 2009

Tania James / Atlas van het onbekende

Na de raadselachtige dood van hun moeder worden de zusjes Linno en Anju Vallara opgevoed door hun vader en oma. Als Linno door een ongeluk met vuurwerk een hand verliest is hun leven in India nooit meer zoals het was. Haar zusje Anju weet op niet geheel eerlijke wijze een beurs te krijgen voor een school in New York. Haar vertrek verbreekt de band tussen de zusjes. Voor Linno heeft het leven ogenschijnlijk niet meer in petto dan een gunstig huwelijk.


Anju stort zich in de New Yorkse elitewereld van haar Hindoestaanse gastgezin, waarvan de vrouw een bekende televisiepersoonlijkheid is en haar ambitieuze en duivelse zoon van plan is een film over het leven van Anju te maken. Maar als Anju verstrikt raakt in het spinsel van haar leugens vlucht ze. Linno gaat wanhopig op reis om haar verdwenen zuster te zoeken en mee naar huis te nemen, een reis die haar ook terugbrengt naar de herinnering aan haar moeder, die ze al die tijd bij zich heeft gehouden.

vrijdag 4 december 2009

Paul J. MacAuley / Opgejaagd wild


Virtual thriller
Paul McAuley was onderzoeksbioloog en docent aan diverse universiteiten. Met zijn eerdere sciencefiction werk won hij vele prijzen. Opgejaagd wild is zijn eerste thriller.
In een bos bij Cedar Falls in Oregon wordt een naakt en dodelijk verwond tienermeisje gevonden. Vlak voordat ze sterft, vraagt ze naar Billy. Maar het lichaam van Billy ligt in de woestijn van Nevada. Beiden lijken het slachtoffer van een bizar gruwelijk spel.

Summer Ziegler heeft net haar rechercheurpenning gekregen en wil niets liever dan de zaak oplossen. Maar dan moet ze wel een spel op leven en dood spelen en ontdekken wie de psychopathische spelleider is. Want in dit spel kan maar één speler overleven.
Spannende thriller over een dolgedraaide virtuele werkelijkheid die het echte leven gaat beheersen.

De Ierse tuin / Tara Heavey

Aoife, de hoofdpersoon van deze roman, heeft absoluut geen groene vingers, maar als ze op een dag langs een verwaarloosde tuin loopt, beginnen ze toch te kriebelen. Ze overtuigt de weinig ondernemende en enthousiaste eigenaresse dat zij de juiste persoon is om de tuin op te knappen. Alleen kan ze dit klusje niet klaren, dus plaatst ze een advertentie. Twee vrijwilligers komen opdagen: Uri, een bejaarde kleermaker, en Emily, een studente. Terloops bemoeien nog meer mensen zich met de tuin en ontspruit zich de ideale afleiding van Aoifes rommelige privéleven. En ook voor de anderen blijkt de tuin helende krachten te hebben.
Heerlijke feelgood roman spelend in Dublin; een moderne variant op boeken van Maeve Binchy, Rosamunde Pilcher of Marcia Willett.

donderdag 3 december 2009

Claudie Gallay / De branding


La Hague, een eenzaam en verlaten dorp aan de Normandische kust. De boeren en vissers in het dorp zijn getekend door het leven op deze afgelegen plek, waar stormen de huizen teisteren en golven op de kliffen beuken. Ze zijn vertrouwd met de oceaan die zijn grenzen aftast, met de angst voor schipbreuk, met de hoop op jutgoud.Een jonge vrouw heeft haar intrek genomen in het dorp om de vogelpopulatie aan de kust te observeren. Ze is haar leven ontvlucht en zoekt eenzaamheid na de dood van haar grote liefde.
De gemeenschap wordt ruw opgeschrikt als een oude bekende in het cafe opduikt. Lambert is teruggekeerd naar het dorp waar hij vroeger zijn vakanties doorbracht, tot een vreselijk drama een einde maakte aan zijn gelukkige jeugd. Nu zoekt hij verklaringen voor de gebeurtenissen van toen, maar het dorp trekt zich terug in stilzwijgen.
Claudie Gallay schets haar personages met een groot inlevingsvermogen en weet het afgelegen dorp, de excentrieke bewoners en het grote dorpsgeheim rijk en beelden tot leven te laten komen.
'Ga niet voorbij aan De branding! een juweeltje (...). Je valt aan, geeft je al snel gewonnen en blijft knock-out en gelukkig achter. Door de eenvoudige, schitterende stijl. Door de duistere en dubbelzinnige personages. Door het verontrustende en fascinerende verhaal.' - L'EXPRESS

De onzichtbare berg : Carolina de Robertis

Op nieuwsjaardag 1901 komen de bewoners van een klein dorp in Uruguay bijeen om een wonder te aanschouwen: de terugkeer van de verdwenen baby Pajarita. Als jonge vrouw trouwt Pajarita met een Italiaanse immigrant en samen stichten ze een gezin in Montevideo, een bruisende stad vol ongekende mogelijkheden.
Het is de stad waar dochter Eva haar dromen najaagt in tango, literatuur en poëzie, en de stad waar kleindochter Salomé haar leven riskeert voor de extreem linkse bevrijdingsbeweging Tupamaros. Net als haar moeder en grootmoeder voor haar maakt Salomé haar eigen keuzes, keuzes waarvoor ze offers moet brengen die de generaties na haar blijvend zullen beïnvloeden.
Prachtige debuutroman van Carolina de Robertis, zij is opgegroeid in Engeland, Zwitserland en Amerika als dochter van Uruguayaanse ouders.

woensdag 2 december 2009

Heilig vuur door Jefferson Bass



Een bodyfarm mysterie, volgens Kathy Reichs "The real deal" vol met fantastische forensische details.Dr. Bill Brockton wordt geconfronteerd met het gedeeltelijk verbrande lijk van een vrouw wier doodsoorzaak niet meteen duidelijk is. Wanneer hij bovendien ook per post menselijke resten krijgt toegestuurd die op een vreemde manier zijn verkoold, is zijn belangstelling voor de verwoestende werking van vuur gewekt. Op zijn eigen Bodyfarm onderneemt hij een serie experimenten: om te zien welk effect het vuur heeft op vlees en botten steekt hij lijken in brand. Intussen wacht hij met spanning op de veroordeling van Garland Hamilton, de psychopaat die kort geleden zijn nieuwe liefde Tess op gruwelijke wijze vermoordde. Dan gebeurt het ondenkbare: Hamilton ontsnapt op weg naar de rechtbank aan zijn bewakers. Brockton moet voor zijn leven vrezen, want de wraaklustige Hamilton zal nu achter hém aangaan?

dinsdag 1 december 2009

Ommeker / Deborah Raney

Na twee keer gezakt te zijn voor haar rechten examen keert Vienne terug naar het dorp waar ze vandaan komt. Terug naar de herinneringen uit haar jeugd, naar de herinneringen aan haar vader die verslaafd was aan alcohol. Terug naar haar moeder die een beroerte heeft gehad. In Clayburn probeert ze de verouderde lunchroom van haar moeder om te toveren tot een hippe, moderne koffiezaak. Ze krijgt daarbij hulp van kunstenaar Jackson Linder, haar grote jeugdliefde. De gevoelens voor hem laaien al snel weer op. Jackson is echter net terug uit een afkickcentrum en heeft de grootste moeite om nuchter te blijven en zijn schuldgevoelens de baas te blijven.
Ommekeer is het 2e los te lezen deel van de Clayburn-serie. Deel 1 van deze serie heet Vluchtplaats.

James Patterson / Achtste bekentenis

Een nieuw spannend deel uit: The women's murder club, geschreven door James Patterson samen met Maxine Paetro.
Op een high-societyfeest in San Francisco bevindt zich een man die geduldig zijn kans afwacht. Hij wil wraak nemen op Isa en Ethan Bailey, een van de populairste stellen van de stad. Hij pleegt de perfecte moord: geen sporen, geen bewijs. Rechercheur Lindsay Boxer doet onderzoek naar de moord en wordt geconfronteerd met een tweede misdaad: een predikant die op brute wijze geëxecuteerd is. De twee moordzaken vormen de ultieme test voor de Women's Murder Club. Kan hun vriendschap dit allemaal doorstaan?