maandag 23 april 2012

Nederland Leest

De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans boek van Nederland Leest 2012
W.F. Hermans (foto: Jutka Rona)
Foto: Jutka Rona
De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans is het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2012.
Het boek vertelt het verhaal van sigarenhandelaar Osewoudt die in de Tweede Wereldoorlog voor zijn dubbelganger, de verzetsman Dorbeck, gewillig opdrachten uitvoert. Na de bezetting wordt hij gekwalificeerd als landverrader, want Dorbeck lijkt niet te bestaan. Heeft Osewoudt hem verzonnen? In zijn roman komen Hermans’ centrale thema’s op geraffineerde en uiterst beklemmende wijze aan bod: angst, dreiging en verraad, ongrijpbaarheid van de werkelijkheid en onkenbaarheid van de ander.

De donkere kamer van Damokles wordt tijdens de campagneperiode van donderdag 1 t/m vrijdag 30 november door de openbare bibliotheken gratis aan hun leden verstrekt.

Willem Frederik Hermans (1921-1995) groeide op in een Amsterdams onderwijzersgezin. Hij studeerde fysische geografie en werd lector aan de Universiteit van Groningen.
In 1957 weigerde Hermans de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet 19421945 en in 1971 de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.
Hij vestigde zich in Parijs en later in Brussel en werkte daar aan zijn omvangrijke oeuvre, waarvan titels als De tranen der acacia’s (1949), Paranoia (1953), De donkere kamer van Damokles en Nooit meer slapen (1966) tot de klassiekers van de twintigste-eeuwse literatuur behoren.

Nederland Leest wordt in 2012 voor de zevende keer georganiseerd. Vorig jaar stond Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert centraal.een film uit 1963 van Fons Rademakers op basis van
De donkere kamer van Damokles
Een reactie posten