donderdag 31 mei 2012

Gouden strop 2012 voor Bram



De Vlaamse auteur Bram Dehouck (1978) heeft De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, ontvangen voor zijn tweede thriller Een zomer zonder slaap (uitgeverij De Geus). Het is al de tweede keer dat Dehouck deze prestigieuze prijs wint: in 2010 won hij zowel De Gouden Strop als de Schaduwprijs voor zijn debuut De minzame moordenaar.
De Schaduwprijs, voor het beste thrillerdebuut, ging dit jaar ook naar Vlaanderen en is gewonnen door Kevin Valgaeren (1979) met De ziener 
 De prijzen zijn uitgereikt op de 6de Avond van het Spannende Boek in Felix Meritis in Amsterdam.
Lees het juryrapport )

‘De winnaar van De Gouden Strop 2012 heeft een prachtig boek geschreven, een verademing. En door de zwarte humor in zijn werk, verfrist hij het genre van het spannende boek en is hij bezig een unieke plaats te veroveren in de Nederlandstalige misdaadliteratuur’, aldus juryvoorzitter Rik van de Westelaken. Over de winnaar van de Schaduwprijs zei juryvoorzitter Wendela de Vos: ‘Het is geschreven in een rijke en zorgvuldige taal, in een bedrieglijk gewone stijl. Maar het winnende boek is alles behalve gewoon. De huidige opvattingen over wat een thriller is, worden dit jaar op scherp gezet’.
Bron: CPNB
Een reactie posten