zaterdag 7 februari 2009

1953


Tegen de achtergrond van de Watersnood van 1953 vertelt Rik Launspach een aangrijpend verhaal over de vernietigende kracht van het water, en de drijvende kracht van de liefde. Rik Launspach is acteur, regisseur en scenarioschrijver. In 1993 won hij het Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn rol in de film Oeroeg. 1953 is zijn debuutroman.

In een donkere nacht, in een door God verlaten provincie, tijdens de grootste ramp die naoorlogs Nederland trof, zijn twee zoekende zielen door het noodlot aan elkaar verbonden. Zij raakte het kind kwijt dat ze een maand eerder baarde, hij verloor het kind in zichzelf. Samen ondernemen ze een schijnbaar hopeloze tocht door de zoute modder van het verwoeste Zeeland.

Bekijk zeker ook de prachtige website van de film die van dit boek in het najaar zal verschijnen.
Volgens de Zeeuwse krant PZC:
'Hoezeer de gebeurtenissen van 1953 ook een rol spelen, De storm zal zeker geen 'rampenfilm' à la Titanic worden, zo heeft Sombogaart eerder al verzekerd. Het gaat om het persoonlijke drama van één persoon. Het verhaal draait om een achttienjarige Zeeuwse boerendochter die zwanger raakt van een vissersjongen, die haar vervolgens in de steek laat. Tijdens de rampnacht moet de jonge vrouw haar vijf weken oude zoon achterlaten. Zelf wordt ze gered door een luchtsoldaat. Later gaat ze op zoek naar haar verdwenen kind.'

Geen opmerkingen: