donderdag 21 mei 2009

Caesarion

toptitel
Na het immense succes van ’Joe Speedboot’ gooit Tommy Wieringa het in ’Caesarion’ over een andere boeg: dit keer geen brutale avonturen, maar een klassieke, gekwelde Vatersuche.
De zoon van Julius Cæsar en Cleopatra werd Cæsarion genoemd, kleine Caesar. Het is ook de koosnaam die Ludwig Unger van zijn moeder krijgt. Cæsarion is een geschiedenis over schoonheid en verval, over de trouw van een kind en de ontrouw van zijn ouders, en ten slotte, wanneer deze dingen zijn verteld, over het belang jezelf ten offer te brengen.

Ludwig is in Alexandrië geboren uit een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader. Zijn moeder is een wereldvermaarde pornoactrice, zijn vader een kunstenaar die van boosaardige vernietiging zijn handelsmerk maakt.Dat is nogal een erfenis voor de jonge Ludwig en de roman laat zich dan ook (onder meer) lezen als een wraakoefening op zijn verwekkers. Wieringa vindt dat maar logisch, en niet alleen voor zijn personage: 'Er is een zekere hardheid nodig om jezelf te definiëren. Je hebt een stevige stok nodig om de last van je ouders en de verwachtingen die ze hebben van je af te slaan en te komen tot een wat autonomere persoonlijkheid. Dan vergeet ik nog de verwachtingen van zoveel anderen. Het is een gewelddadige oefening, opgroeien.'
Een reactie posten