dinsdag 12 mei 2009

Libris prijs voor Dimitri Verhulst


De jury omschrijft het winnende boek als een 'tragikomedie met weergaloze taal' en een 'zwartgallige geschiedenis van de mens van oertijd tot heden, gegoten in opzettelijk scabreuze en agressieve formuleringen'.
In de 'Godverdomse dagen op een godverdomse bol' omschrijft Verhulst de gehele geschiedenis van de mensheid zonder daarin ook maar één historische naam of datum te noemen.
De in 1972 in Aalst geboren Dimitri Verhulst debuteerde in 1999 met 'De kamer hiernaast', negen autobiografische verhalen over een opgroeiende jongen in Vlaanderen.
Bij het grote publiek brak hij door met de roman 'De helaasheid der dingen', het verhaal van zijn jeugdjaren in een asociaal gezin dat aan lager wal is geraakt. Het boek werd bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs en de jongerenprijs De Inktaap. Ook 'Mevrouw Verona daalt de heuvel af', een ijzingwekkend verhaal over liefde en dood, kreeg veel bijval. "Een schrijver die zo veel verschillende boeken op rij aflevert, noem je op z’n minst een fenomeen", aldus de jury van de Libris Literatuur Prijs.
Een reactie posten