zondag 31 mei 2009

Laura's verzet


De vijftienjarige Laura, die er veel jonger uitziet en daardoor controles kan vermijden, volgt. Ze brengt bonkaarten en krantjes rond. Haar buurjongen Bart meldt zich aan bij de WA en ziet Laura als zijn vriendin, maar daar moet ze helemaal niets van weten! Het is een moeilijke tijd, waarin niet duidelijk is wie voor of tegen is. Als vader Kellenaer verraden lijkt te zijn, voert Laura haar eigen oorlog: tegen het verraad, de honger en het onrecht.
Mooie traditionele roman over een 'gewone' Alkmaarse familie in oorlogstijd.

donderdag 28 mei 2009

Eclips van Stephenie Meyer

Seattle wordt geplaagd door een serie mysterieuze moorden. Vampier Victoria zint nog steeds op wraak. Ze lijkt niet te stoppen. Bella is in groot gevaar.Daarnaast kampt Bella met een levensgroot dilemma. Ze moet kiezen tussen haar liefde voor Edward en haar vriendschap met Jacob. Door deze beslissing dreigt de eeuwenlange strijd tussen vampiers en weerwolven weer op te laaien.
Na haar eindexamen staat ze nóg een keuze, de belangrijkste in haar leven: die voor het leven, of voor de dood. Eclips is het langverwachte vervolg op de wereldwijde bestellers Twilight en Nieuwe maan en het derde deel in het passionele en meeslepende liefdesverhaal van Bella en Edward.

Bijzonder populair onder jongeren, maar voor elke fantasy liefhebber eens iets heel anders.

Gelderland mijn vaderland


Een meeslepend epos over een jonge Gelderse boerenzoon die uit teleurstelling vlucht naar de nieuwe wereld, maar zich later realiseert waar zijn wortels liggen en dat zijn weg in het leven laat bepalen.
Prachtige tijdloze streekroman door Johan van Dorsten die gedeeltelijk speelt in de 2e Wereldoorlog.
Johan van Dorsten schrijft onvervalste streekromans die zich meestal afspelen in het gebied rond en achter de IJssel dat hem zo vertrouwd en dierbaar is. Naast de romantische vertelkunst informeert de schrijver de lezer ook over de gewoonten, gebruiken en het boerenbestaan uit die tijd.

donderdag 21 mei 2009

Caesarion

toptitel
Na het immense succes van ’Joe Speedboot’ gooit Tommy Wieringa het in ’Caesarion’ over een andere boeg: dit keer geen brutale avonturen, maar een klassieke, gekwelde Vatersuche.
De zoon van Julius Cæsar en Cleopatra werd Cæsarion genoemd, kleine Caesar. Het is ook de koosnaam die Ludwig Unger van zijn moeder krijgt. Cæsarion is een geschiedenis over schoonheid en verval, over de trouw van een kind en de ontrouw van zijn ouders, en ten slotte, wanneer deze dingen zijn verteld, over het belang jezelf ten offer te brengen.

Ludwig is in Alexandrië geboren uit een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader. Zijn moeder is een wereldvermaarde pornoactrice, zijn vader een kunstenaar die van boosaardige vernietiging zijn handelsmerk maakt.Dat is nogal een erfenis voor de jonge Ludwig en de roman laat zich dan ook (onder meer) lezen als een wraakoefening op zijn verwekkers. Wieringa vindt dat maar logisch, en niet alleen voor zijn personage: 'Er is een zekere hardheid nodig om jezelf te definiëren. Je hebt een stevige stok nodig om de last van je ouders en de verwachtingen die ze hebben van je af te slaan en te komen tot een wat autonomere persoonlijkheid. Dan vergeet ik nog de verwachtingen van zoveel anderen. Het is een gewelddadige oefening, opgroeien.'

dinsdag 19 mei 2009

Rosalind Brackenbury


Wanneer zowel haar man als haar minnaar haar in de steek laten, blijft Maria achter met de biografie die ze aan het schrijven is en de geest van George Sand. Ze ziet zich geconfronteerd met het ouder worden en de naderende dood van een van haar beste vriendinnen en ze ervaart zich hoe waardevol echte vriendschap kan zijn. Langzamerhand realiseert Maria zich dat de schrijfster haar veel meer heeft geleerd dan over haar boeken en minnaars, ze heeft haar veel zelfkennis geboden waardoor Maria opnieuw leert leven, liefhebben en schrijven.

2666

Roberto Bolaño (Santiago, Chili, 1953-2003) geldt als een van de grootste schrijvers van de Latijns-Amerikaanse literatuur. Hij ontving de Premio Rómulo Gallegos, de belangrijkste literaire prijs in Latijns-Amerika, eerder gewonnen door Mario Vargas Llosa, Gabriel García Márquez en Javier Marías.
Vier literatuurfanaten, drie mannen en een vrouw, worden verbonden door hun gemeenschappelijk fascinatie voor het werk van Benno von Archimboldi, een mysterieuze Duitse schrijver. Ze maken een absurde bedevaart naar Santa Teresa, aan de grens van Mexico met de Verenigde Staten, waar Archimboldi zou zijn gezien. Eenmaal in Santa Teresa komen ze erachter dat de stad sinds jaren het decor vormt van een reeks afschuwelijke misdrijven. Op de vuilstortplaatsen van de stad worden met grote regelmaat levenloze lichamen van vrouwen aangetroffen. Allemaal vertonen ze sporen van meedogenloze verkrachting en marteling.
Ondanks de lugubere inhoud kan deze roman wel eens de zomerhit van 2009 worden.

maandag 18 mei 2009

Lust

Lust
De namen van de vijf genomineerden voor de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller, zijn bekend. Daarbij zijn die van twee Vlamingen: Luc Deflo en Bavo Dhooge. Lees alvast Lust van Deflo:
Iris Bruweel heeft het allemaal. Ze is getrouwd met Bert en Kobe, haar dochter, is een schatje.
Tot de dag dat ze toevallig Dirk Janssens ontmoet. Hij zet haar in vuur en vlam. Dierlijk, knap, charmant, en zo helemaal anders dan haar sofaman Bert, met zijn eeuwige pindanootjes en zijn beginnend buikje. Janssens is een womanizer, dat beseft ze wel. Maar toch gaat Iris in op zijn avances en ze spreken af in een hotelletje, waar alle remmen wegvallen. Wat begon als een onschuldige affaire, verandert in een gruwelijk machtsspel, doordrenkt van lust en bedrog. Een spel met regels noch remmen, waarbij slachtoffers onvermijdelijk lijken te worden.

vrijdag 15 mei 2009

toptitel Maeve Binchy


Clara Casey heeft de laatste tijd teveel aan haar hoofd. Haar dochters Adi en Linda zijn in de twintig maar wonen nog steeds thuis. Adi knokt altijd voor of tegen iets: het milieu, walvisvaart, legbatterijen… Linda studeert aan de universiteit, maar ligt voornamelijk in bed en weigert iets te doen in huis. Bovendien zoekt Claras ex-man weer contact terwijl ze net begint aan een zware baan in het ziekenhuis van Dublin.
Hoewel de boeken van Binchy zijn gesitueerd in Ierland en allerlei typisch Ierse zaken beschrijven, worden ze over de hele wereld verkocht. Het lijkt dan ook wel of ze een schrijfstijl heeft met een universele aantrekkingskracht. Boeiend, met gevoel zonder valse sentimentaliteit.

Ook netnieuw


Wist U dat de bibliotheek Tilburg Centrum aan het Koningsplein sinds de restyling elke avond door de week tot 21.00 uur open is!
Heerlijk rustig een DVD lenen, boek uitzoeken, tijdschrift lezen of de krant inkijken met een lekker kopje koffie erbij, het kan van maandag tot en met vrijdag tot negen uur 's-avonds in de bibliotheek.

donderdag 14 mei 2009

De Innamorati


Midori Snyder is de geprezen auteur van De Boeken van Oran. Deze roman, De Innamorati, werd bekroond met de Mythopoeic Award, een van de meest prestigieuze onderscheidingen op fantasy-terrein.
Het leven in de stad Labirinto speelt zich af rond het geheimzinnige labyrint. Van overal komen pelgrims toegestroomd om daar verlost te worden van hun vloek. Het is niet eenvoudig het labyrint binnen te komen, maar het blijkt nog moeilijker de uitgang te vinden. De pelgrims zien in het labyrint hun diepste verlangens en hun ergste nachtmerries uitgebeeld. En allemaal, schurken, dwazen, geliefden – de Innamorati – en bedelaars, zijn ze op zoek naar de vervulling van hun persoonlijke wensen. Daarbij lopen ze elkaar voor de voeten, zitten elkaar dwars, of nog erger.

Gevaarlijke erfenis van Anita Verker


Kathy Wayne is dol op hippe kleding en runt samen met haar vriendin Alice een succesvolle boetiek in New York. Kathy weet niet beter dan dat ze geen familie heeft. Wanneer de knappe Franse graaf Marc de Beau-Miré haar komt vertellen, dat ze een heus Loire-kasteeltje heeft geërfd van een onbekende overgrootmoeder, gelooft ze daar eerst helemaal niks van. Maar het is écht waar, Kathy reist naar Frankrijk om haar erfenis te gaan bewonderen. Helaas is het romantische kasteeltje helemaal niet zo sprookjesachtig als het lijkt en Kathy's leven verandert in een complete nachtmerrie. Iemand wil haar vermoorden!

dinsdag 12 mei 2009

Libris prijs voor Dimitri Verhulst


De jury omschrijft het winnende boek als een 'tragikomedie met weergaloze taal' en een 'zwartgallige geschiedenis van de mens van oertijd tot heden, gegoten in opzettelijk scabreuze en agressieve formuleringen'.
In de 'Godverdomse dagen op een godverdomse bol' omschrijft Verhulst de gehele geschiedenis van de mensheid zonder daarin ook maar één historische naam of datum te noemen.
De in 1972 in Aalst geboren Dimitri Verhulst debuteerde in 1999 met 'De kamer hiernaast', negen autobiografische verhalen over een opgroeiende jongen in Vlaanderen.
Bij het grote publiek brak hij door met de roman 'De helaasheid der dingen', het verhaal van zijn jeugdjaren in een asociaal gezin dat aan lager wal is geraakt. Het boek werd bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs en de jongerenprijs De Inktaap. Ook 'Mevrouw Verona daalt de heuvel af', een ijzingwekkend verhaal over liefde en dood, kreeg veel bijval. "Een schrijver die zo veel verschillende boeken op rij aflevert, noem je op z’n minst een fenomeen", aldus de jury van de Libris Literatuur Prijs.

zondag 10 mei 2009

Reis naar het noorden

Ellanors man overlijdt en laat haar alleen achter. Haar vriendinnen Nina en Letty steunen haar, maar een half jaar later gaat het nog steeds niet goed met Ellanor.
Als Nina’s man bij haar weggaat en Letty zich verveelt plannen ze een avontuurlijke vakantie naar Zweden: kanoën, met een Jeep rondtoeren en kamperen in de bossen.
Gebrek aan ervaring zorgt voor problemen en gevaarlijke situaties, waarbij hun vriendschap op de proef wordt gesteld.
Als Ellanor tijdens een wandeling verdwaalt, ontmoet ze de vriendelijke Sebastian, die haar terugbrengt. Aan het eind van de vakantie moet Ellanor belangrijke beslissingen nemen.


vrijdag 8 mei 2009

De zaak Mandy P.


De Tilburgse Mandy Pijnenburg is net achttien als ze op de Dominicaanse Republiek wordt opgepakt met meer dan twintig kilo cocaïne in haar koffer. Mandy heeft de koffer nietsvermoedend ingecheckt in opdracht van haar dominante vriendje – een beruchte loverboy –, maar toch wordt ze veroordeeld tot tien jaar cel. Terwijl haar ouders vanuit Nederland hun best doen om Mandy’s zaak te bepleiten, begint voor Mandy de rauwe realiteit van een leven in de gevangenis.Rik Goverde volgde de geruchtmakende zaak voor het Brabants Dagblad en sprak met Mandy, haar ouders en andere betrokkenen.

donderdag 7 mei 2009

Gouden Uil


De winnaar van de Gouden Uil:
Robert Vuijsje
Een jonge joodse Amsterdammer, die door zijn donkere uiterlijk wel op een Marokkaan lijkt, gaat, om zich af te zetten tegen zijn Amsterdamse intelectuele, elitaire milieu, en uit nieuwsgierigheid op zoek naar zwarte vrouwen, eerst in de Bijlmer en later in Amerika.
Hij zoekt naar wie hij is. Hoort hij bij de witte Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen? Hij zoekt naar wat hij later moet worden. Hoe kan David het respect winnen van zijn vader, de baas van het enige fatsoenlijke programma op de vaderlandse televisie? Het is een zoektocht die even komisch wordt als tragisch, dwars door het hart van de multiculturele samenleving

dinsdag 5 mei 2009

Toptitel Paulo Coelho

toptitel
Paulo Coelho
Igor Dalev, een succesvolle Russische ondernemer – eigenaar van een telefoonmaatschappij – gaat naar Cannes, met slechts één doel: aandacht krijgen van zijn geliefde Ewa, zijn ex-vrouw, die hem heeft verlaten voor Hamid Hussein, een succesvol modeontwerper. Een reeks gheimzinnige moorden doet de stad beven op haar grondvesten; de eerste slachtoffers zijn een sieradenverkoopster op de boulevard, een regisseuse, een grote distributeur, een beroemde acteur... En na iedere moord krijgt Ewa een mysterieus sms'je. Zij begint al snel te vermoeden van wie die afkomstig zijn.
De winnaar staat alleen schetst het leven van de superklasse, de elite die de trends bepaalt. In deze omgeving gaat het om macht, méér dan om geluk, of liefde.

maandag 4 mei 2009

De nieuwe Dorrestein


"Is er hoop" van Renate Dorrestein is een Toptitel

Igor telt graag zijn zegeningen. Er bestaan wel honderd verschillende ziektes en hij heeft ze geen van alle. Sommige mensen zijn kaal, maar hij niet. En stel dat er een aardbeving komt en het licht uitvalt, dan heeft hij altijd nog zijn zaklantaarn.Igors leven is overzichtelijk. Overdag monteert hij op de sociale werkplaats stacaravans. 's Middags komt hij thuis en eet een van de perfecte taarten van zijn oma. 's Avonds kijken ze naast elkaar op de bank televisie totdat ze naar bed gaan. Een kijkje in de wereld van een grootmoeder die de zorg voor haar verstandelijk beperkte kleinzoon op zich neemt.

Maar alles verandert als hij de weggelopen Lisa ontmoet en ze samen een baby "vinden". Is er hoop gaat over de bedrieglijke sensatie dat de geschiedenis zich herhaalt, over de goede bedoelingen van imperfecte mensen, en over onalledaagse liefde.

Rosa's Oorlog



Geinspireerd door Florence Nightingale wil de Engelse Rosa tegen de zin van haar familie verpleegster worden, maar als door de Krimoorlog (1854-56) veel verpleegsters nodig zijn, vertrekt ze toch. Als ze maanden spoorloos is, gaat haar nichtje Mariella haar zoeken. Door wat ze meemaakt op de Krim, verandert ze in hoog tempo van een beschermd opgevoed meisje in een sterke vrouw. Het levendige, boeiende verhaal beschrijft in vijf delen met korte hoofdstukken en heen-en-weerspringend in de tijd erg goed de zoektocht van een jonge vrouw. Daarbij wordt een heel kleurrijk tijdsbeeld gegeven.