dinsdag 13 oktober 2009

Kamtsjatka

Dit is de herdruk van het derde boek van Marcelo Figueras, die naast romanschrijver journalist en scriptschrijver is, het werd met succes verfilmd (Oscar-nominatie beste buitenlandse film). Een prachtig boek, waarin de dreiging van de dictatuur altijd op de achtergrond aanwezig is.
Een volwassen man kijkt terug, door de ogen van het tienjarige jongetje dat hij toen was, op een korte periode in zijn leven, namelijk de periode vlak voor de staatsgreep die Argentinië in een dictatuur veranderde. Met zijn ouders en broertje moet hij stel op sprong vluchten naar het platteland en een andere naam en identiteit aannemen. Dat wordt 'Harry', naar de beroemde verdwijnkunstenaar Harry Houdini.
De schrijfstijl van Figueras is toegankelijk en mooi. Zo begint bijna elk hoofdstuk met een prachtige openingszin die vraagt om herlezing. Marcel Figueras heeft de begintijd van de dictatuur in Argentinië beschreven vanuit het perspectief van de fantasierijke kinderwereld. Door het dagelijkse leven als uitgangspunt te nemen komt het dichtbij en is de afloop van het verhaal schrijnend. Toch is het allesbehalve een zwaar boek. Dit is te danken aan de beide jongetjes die vóór alles kind blijven.
Een reactie posten