dinsdag 20 oktober 2009

NS Publieksprijs voor Herman Koch

De NS Publieksprijs 2009 gaat dit jaar naar Herman Koch voor de roman Het Diner. Het boek kreeg bij de 23e editie van de prijs bijna een kwart van de 34.786 stemmen. Zes boeken waren genomineerd. Koch kreeg de prijs overhandigd in het Concertgebouw in Amsterdam. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 7500 euro, plus een sculptuur van Jeroen Henneman en een treinabonnement. Van Kochs roman zijn 250.000 exemplaren verkocht. Hij gaat over twee echtparen van wie de kinderen samen een misdaad hebben gepleegd. Vorig jaar won Arthur Japin de NS Publiekprijs voor zijn roman De Overgave.
In Het diner sluipt gekte langzaam in de beschrijving van de in eerste instantie vrij normaal lijkende hoofdpersoon. "Het was mijn ervaring dat je tegenover lagere intelligenties het beste glashard kon liegen."
Het diner mag zich vanaf nu Boek van het Jaar 2009 noemen. Behalve op Het diner kon het publiek een stem uitbrengen op Over de liefde van Doeschka Meijsing, De verbouwing van Saskia Noort, De prooi van Jeroen Smit, Meisje met negen pruiken van Sophie van der Stap en Alles te verliezen van Esther Verhoef.
Een reactie posten