dinsdag 28 juli 2009

De kleren die wij dragen Linda Grant


Een toegankelijke en boeiende roman over een Hongaars-joodse migrantenfamilie in het naoorlogse Londen. Auteur Linda Grant, zelf dochter van Poolse en Russische joden, tovert het verhaal van de migrantenfamilie Kovacs om tot een vlotte en welgeschreven roman.
Al vanaf de eerste pagina weet ze de aandacht van de lezers te trekken door haar vlotte schrijfstijl en de sluier van mysterie waarin de verschillende personages zijn gehuld. Het verbaast dan ook niet dat deze roman een nominatie kreeg voor de Booker-shortlist.
Hoofdpersonage Vivien Kovacs is de dochter van het Joodse echtpaar Ervin en Bertha Kovacs, een koppel dat in 1938 uit Hongarije is gevlucht en in Londen terechtkwam. Viviens ouders leven er als grijze muizen en houden er een kalm en heel teruggetrokken leven op na. Dit is ook duidelijk zichtbaar in de kleren die ze dragen: vreemde, haast vormeloze stukken stof die hen ook bijna echt onzichtbaar maken. Aangezien ze met geen woord reppen over hun afkomst, gaat Vivien om meer te weten te komen over haar Hongaars verleden uiteindelijk ten rade bij haar oom, Ervins broer, Sándor Kovacs. Hij is haar vaders tegenpool, gaat gekleed in flamboyante kledij, verdient zijn geld in de prostitutie en huisjesmelkerij en symboliseert kortom al datgene waarvoor Ervin helemaal niet staat.

Roel Janssen De stem van het volk

Roel Janssen won twee jaar geleden de Gouden strop met De tiende vrouw. Jammergenoeg weet hij met deze thriller minder te overtuigen.
Al speelt hij wel goed in op de ontwikkelingen in de maatschappij.
Nikki Koudstaal leidt een zorgeloos bestaan. Ze geniet van het geld van haar man, de middagen met haar vriendinnen en sinds kort ook van haar geheime relatie met Hugh. Maar haar leven verandert in een nachtmerrie als twee Marokkaanse jongens moedwillig met hun scooter tegen haar auto botsen en haar chanteren. Hierdoor raakt Nikki ongewild betrokken bij Eva Perdon, de politieke ster die de televisieshow Wie wil het volk? heeft gewonnen. Eva kan een slachtoffer als Nikki uitstekend gebruiken in haar meedogenloze campagne. Nikki komt terecht in een web van leugens en ondoorzichtige belangen dat haar leven tot een hel maakt. In het nauw gedreven ontdekt ze samen met Hugh de ware macht van de media en de sinistere achtergrond van de populistische politiek.

Paleisraad


Eddie, Wesley, een jonge veelbelovende schrijver, stuit in een park op het lichaam van Philmont Castle, een advocaat. Wesley beseft dat hij beter kan doorlopen, maar raakt gefacineerd door het gouden kruis dat Castle in zijn hand geklemd houdt. Een omgekeerd kruis, met een mysterieuze inscriptie. Wanneer hij weken later eenzelfde kruis om de hals van een vrouw ziet hangen, gaat hij op onderzoek uit en raakt hij ongewild betrokken bij een groot complot. Samen met Aurelia Treene, de vrouw van wie hij houdt, wordt hij meegezogen in een zoektocht naar een geheim genootschap met grootse plannen. Langzaam onthullen ze de waarheid achter de paleisraad, die zijn macht tot in het Witte Huis doet gelden. Wanneer Eddies zuster June verdwijnt, wordt echter duidelijke dat bepaalde personen alles op alles zetten om zijn zoektocht te dwarsbomen.
Een mooie thriller die het niet zozeer moet hebben van het spannende verhaal maar juist van de beeldende omschrijving van de Amerikaanse maatschappij in de jaren 50 en 60.

maandag 27 juli 2009

De ziel van de stad

Jesus Sanchez Adalid
Noord-Spanje, begin 13e eeuw. Vier mannen, een monnik, een handelaar, een ridder en een geestelijke, zijn op bedevaart naar Santiago. De laatste, Blasco Jiménez, een grijsaard die gebukt gaat onder zijn zondige verleden, vertelt op deze tocht zijn levensgeschiedenis.
Op zijn achtste weet Blasco, de moederloze zoon van een arme geitenhoeder, het medelijden op te wekken van don Bricio, de machtige aartsdeken van Ávila, die hem tot zijn beschermeling maakt en opvoedt tot geestelijke. Maar Blasco heeft een zwak karakter en steeds weer bezwijkt hij voor de verleidingen van luxe en wellust.
Als de Moren uit het zuiden oprukken, besluit don Bricio zich aan te sluiten bij het grote leger van christenen dat succesvol ten strijde trekt tegen deze goddelozen. Uit bewondering voor zijn heldenmoed laat de koning hem wijden tot bisschop van Ambrosía en na enkele jaren benoemt don Bricio zijn beschermeling Blasco tot vestingheer van zijn geliefde stad. Maar zelfs in deze belangrijke functie bezwijkt Blasco voor eigenbelang...

Simon de Waal Cop vs Killer

Cop vs Killer
Simon de Waal
(heruitgave)
Vier dagen en nachten uit het leven van een meedogenloze crimineel, op wie door iedereen jacht wordt gemaakt. Mirko Narain moet anderen vermoorden om zelf in leven te blijven. Hij leeft in een wereld van ‘hij of ik’.

Vier dagen en nachten uit het leven van een rechercheur, die jaagt op een keiharde crimineel. Frank Spinola werkt met zijn rechercheteam aan een onmogelijke opdracht: pak Mirko en zijn groep. Maar Frank heeft een verrader in zijn team, die alle informatie doorgeeft aan Mirko.

zondag 26 juli 2009

37 nietjes Thomas Zijlma

Waargebeurd
"Soms, als ik aan het ziekenhuis moet denken, haal ik ze uit hun papiertje om ze te tellen. Het zijn de lelijkste sieraden die ik ooit gezien heb, maar ik vind ze prachtig. De verbogen krammetjes stralen als ik ze in mijn hand hou. Ze zijn sterk. Ik bewaar alle 37 agrafen in een dichtgevouwen papiertje op mijn kamer. Het is oorlogsbuit. Het zijn de relikwien van mijn leven."

Het zal je maar gebeuren: 37 nietjes in je hoofd. De gezondheid van de altijd levenslustige, toen zeventienjarige Thomas Zijlma gaat opeens zienderogen achteruit. Aanvankelijk weet niemand wat hem mankeert, maar al snel wordt de waarheid pijnlijk duidelijk. Thomas heeft zaadbalkanker in een vergevorderd stadium. In zijn buik, longen en hoofd worden honderden kwaadaardige tumoren gevonden. De kans op genezing is klein. Thomas ondergaat zware operaties en chemokuren. Wonderwel overleeft hij. In het ziekenhuis leest Thomas het boek van Lance Armstrong, die net als hij dezelfde ziekte heeft overwonnen, en vindt hij een nieuwe passie: wielrennen. Wielrennen staat symbool voor zijn vechtlust en de wil om te leven. Nu, acht jaar later, zet hij zich net als zijn grote voorbeeld met wielrennen actief in voor de strijd tegen kanker. Hij bedwingt voor de tweede keer de gevreesde Alpe d'Huez

In die heerlijke zomertijd


Terwijl commissaris Anders Knutas geniet van een welverdiende vakantie wordt op het strand van Fârö, een klein eiland ten noorden van Gotland, de eigenaar van een bouwbedrijf doodgeschoten tijdens zijn dagelijkse hardloopronde. Hij krijgt een kogel in zijn hoofd en zeven schoten in zijn buik. Karin Jacobsson, collega van Knutas en diens officiële vervanger, krijgt de leiding over het onderzoek. Wanneer het spoor in de richting van een andere, twintig jaar oude moordzaak leidt en Karin in haar eentje afreist naar een afgelegen natuurreservaat, raakt ze in grote problemen. Commissaris Knutas moet halsoverkop terugkeren om Karin te helpen voorkomen dat de moordenaar op sluwe wijze ontsnapt.

Door de misdaadverhaallijn in korte hoofdstukken met cliffhangers vanuit verschillend perspectief te belichten en de combinatie met relationele onderwerpen worden de boeken van Jungstedt door een breed publiek gewaardeerd. In Zweden werd dit boek alleen al als pocket meer dan 100.000 maal verkocht.

zaterdag 25 juli 2009

De tulp van het kwaad

Amsterdam 1671. Het is nog maar kortgeleden dat de Nederlanden in de ban waren van de tulpenkoorts. Gewaagde speculaties met tulpenbollen hebben vele burgers in de afgrond gestort. Maar toch komen ook nu nog wekelijks 'De tulpenvereerders' samen, in een exclusieve club.
Als op zekere avond een eerbiedwaardig lid van deze club, bankier Balthasar de Koning, zich op weg naar huis begeeft, wordt hij door een vreemde vrouw aangehouden - en brutaalweg neergestoken. Amsterdam is in rep en roer. De Koning is al de tweede dode die een zeldzaam bloemblad in zijn hand houdt.
Inspecteur Jeremias Katoen leidt het onderzoek, dat hem op het spoor van een extreem zeldzame en gevaarlijke tulp zet, die ooit uit het Ottomaanse rijk werd gestolen. Een duivelse plant die iedereen die hem te na komt het verstand laat verliezen.

vrijdag 24 juli 2009

Marions sluier

In een glascontainer wordt het lichaam van een jong Pakistaans meisje gevonden. Ze draagt een hijab en mist haar linkerhand. Al snel duiken er meer slachtoffers op, allen van allochtone afkomst.
Marion, alleenstaande moeder van een tienerzoon en lid van een geheim onderzoeksteam van de politie in Oslo, raakt verwikkeld in deze duistere zaak. Ze ontdekt dat ze weleens dichter bij het vuur kan staan dan ze dacht, en ontsnapt ternauwernood aan een moordaanslag. Zijn er misschien gegevens gelekt? Steeds meer drukken vooroordelen een stempel op het onderzoek. De kring om Marion heen lijkt zich langzaam te sluiten.
Roy Jacobsen schreef literaire romans die internationaal goed zijn ontvangen. Het uitdiepen van menselijk relaties keert ook bij dit boek terug in zijn werk. Bij een misdaadroman loop je hierbij het risico dat dit de vaart uit het verhaal haalt, maar het levert wel extra diepgang op.

Jessica Lutz Happy hour


"Kurkdroge tong. Waar is dat glas water? Jean-Pierre steekt zijn arm uit en betast het blad van zijn nachtkastje. Auw, wat branden die rode cijfers. 04.46. Op zijn zij liggend neemt hij een slokje. Ineens houdt hij zijn adem in. Er is iets. Er is iets, maar wat? Langzaam gaat hij rechtop in bed zitten. Hij wrijft over zijn gezicht. Wat was er toch ook al weer?
De nevel in zijn hoofd trekt op. Zweet barst uit zijn poriën. Nee, dat kan niet echt gebeurd zijn. Hij springt uit bed. Sssjjj. Edith niet wakker maken."
Zo begint de spannende thriller van Jessica Lutz, correspondente Turkije voor de NOS.
Ze heeft een heikel onderwerp (kinderprostitiutie) goed uitgewerkt door alle betrokkenen een eigen stem tegeven. Ook Jean Pierres ´'frigide' vrouw laat zich horen middels dagboekfragmenten die haar afkeer voor de huwelijkse 'verplichting'verduidelijken.
Een spannende psychologische thriller met in de hoofdrol een ambtenaar van het Ministerie van Justitie en de Haagse onderwereld.


Moordbaan

Moordbaan
Dank zij de gloedvolle pleidooien van advocaat Geoffrey Mason belandt de gewelddadige Julian Trent achter de tralies. Op dat moment heeft deze er geen vermoeden van dat Trent alweer heel gauw zijn pad zal kruisen. Een weerzien dat niet bepaald hartelijk zal zijn. Is Mason niet in de rechtszaal, dan is hij op de renbaan te vinden. De steeple chase is al van jongsaf aan zijn grote passie. De spanning, en de snelheid, de wil om tot elke prijs te winnen, laten zijn bloed steeds weer sneller stromen. Maar dan wordt een medejockey vermoord en vallen de werelden van werk en privé samen. Mason wordt geconfronteerd met een gevecht tussen goed en kwaad, op leven en dood, zijn eigen dood.
Dick Francis is nog niet helemaal terug op zijn oude niveau, maar de samenwerking met Felix, zijn zoon, lijkt steeds beter te lopen.

dinsdag 21 juli 2009

Blinde wilg, slapende vrouw door: Haruki Murakami

Een must voor Murakami fans: Blinde wilg, slapende vrouw
Haruki Murakami bewijst met deze fantastische verhalenbundel opnieuw dat hij elke literaire vorm beheerst.
Blinde wilg, slapende vrouw bestrijkt het hele gamma van de menselijke ervaring. De verhalen variëren in sfeer van surrealistisch tot alledaags. De lezer vindt krassende kraaien, een misdadige aap en een ijscoman op zijn pad, en wordt geconfronteerd met de dromen die ons leven bepalen en de wensen die we koesteren.
Bij een onverwachte ontmoeting in Italië, een romantische ballingschap in Griekenland, een vakantie op Hawaii of in de greep van het dagelijks leven worden de personages geraakt; door het opgloeien van een vuurvliegje, een pijnlijk verlies, opvlammende erotiek en de schrijnende afstand tussen mensen die eigenlijk snakken naar elkaar.

maandag 20 juli 2009


De Tilburgse kermis zet ook dit jaar weer het hele centrum van Tilburg op zijn kop.

Onze vestiging op het koningsplein staat hier middenin. Vandaar dat we tijdens de kermis om 17.00 uur de deur sluiten. (kunnen we zelf ook 'n beetje van de kermis genieten....)

donderdag 16 juli 2009

Toptitel Karin Slaughter: Genesis

Een waarschuwing vooraf Karin Slaughter is verslavend spannend...., kan (zal) zeker uw nachtrust verstoren!

Karin Slaughter laat drie onvergetelijke personages uit haar eerdere bestsellers samenkomen in deze zinderende race tegen de klok, in een duel met het onmenselijke.Met haar ijzingwekkende thrillers verwierf Karin Slaughter internationaal de titel 'Koningin van de suspense', lof van haar collega-misdaadschrijvers en een schare trouwe fans. Want wie eenmaal een Slaughter gelezen heeft, wil ernooit meer een missen.

Na een gruweldaad die haar leven totaal heeft verwoest, is Sara Linton naar Atlanta gevlucht. Ze is een nieuw leven begonnen en werkt in een ziekenhuis, waar op een dag een zwaar mishandelde vrouw met spoed wordt binnengebracht. Sara raakt in de ban van deze mysterieuze vrouw en gaat op onderzoek uit. Daarbij kruist ze het pad van Will Trent en Faith Mitchell die op de zaak zijn gezet. Ze vinden in de bossen rond Atlanta een ondergrondse martelkamer, die alle gruwelijkheden overtreft.

Vincent Bijlo De Ottomaanse herder


De Ottomaanse herder is een betrouwbare, rustige blindengeleidehond. Een hond met een geest die scherper is dan die van de meeste mensen. Maar ook hem kan het te veel worden. Vele eeuwen heeft hij gezwegen, maar nu doet hij van zich spreken. Tijd genoeg, in de eindeloze uren dat de mens bezig is zich van hot naar her te slepen, te telefoneren, onzinnige computerspelletjes te spelen, te vergaderen en te fonduen, heeft hij de tijd om na te denken over het leven. In de 11de eeuw droeg hij ongewild bij aan de verspreiding van de radicale islam door een geweld predikende en homohatende blinde imam elke dag van zijn huis naar de moskee te brengen. Hij kende het gedachtegoed van de imam, maar hij was de mening toegedaan dat elke blinde recht heeft op begeleiding, zoals zelfs de meest gruwelijke seriemoordenaar recht heeft op een advocaat. En zo blijkt de Ottomaanse herder in retrospectief op nog wel meer momenten in de geschiedenis een cruciale rol te hebben gespeeld. Zo gaf hij in de 19e eeuw de aanzet tot het uitvinden van de morsecode en redde hij vele mensen door het blaffen van zijn Ottomaanse blaf. Vincent Bijlo is weer geweldig op dreef met humor en relativeringsvermogen.

Verraad door Lescroart

John Lescroart
Dismas Hardy wordt gevraagd om het werk van een vermiste advocaat over te nemen. Aanvankelijk verwacht hij er niet al te veel tijd aan te hoeven besteden. Maar als hij zich buigt over de zaak van Evan Scholler en Ron Nolan ontdekt hij een ijzingwekkend complot dat hem gevaarlijk dicht in de buurt brengt van huurmoordenaars en hoogverraad.

Van de levensgevaarlijke wegen in Irak tot de rechtbanken van Californië, Verraad is niet alleen John Lescroarts meest ambitieuze en uitdagende roman, maar ook een spannende tour de force van buiten­gewone vertelkunst.
"By far Lescroart's most complicated novel, elaborately plotted . . .one of his best and most suspenseful stories . . a first-rate mystery." — Booklist (starred review)

woensdag 15 juli 2009

Open einde

Open einde
Inspecteur Nelleke de Winter moet alle zeilen bijzetten na de dood van Berend Bouwmeester, eigenaar van een restauratiebedrijf in Bredevoort, die bij de renovatie van zijn eigen huis gevallen is. De inwoners van het voor toeristen zo gemoedelijke boekenstadje zijn allebehalve toeschietelijk en tijdens het onderzoek stuit Nelleke op een oud mysterie. Een geheim dat alles te maken heeft met een lijk dat lang geleden werd opgevist uit de Slingeplas. Onno Bruggeling, eigenaar van een antiquariaat, is een van de verdachten. Hij lijkt bovendien een grote aversie te hebben tegen Berends vrouw Anne-Wil, omdat zij midden tussen de antiquariaten een winkel in nieuwe boeken is begonnen.

De lelies van Caïro

Op haar achttiende verlaat de Amerikaanse Delia Chandler Virginia voor een nieuw leven in Engeland met haar echtgenoot, Lord Ivor Conisborough. Al snel beseft ze echter dat zijn hart haar nooit echt zal toebehoren.
Jaren later wordt Ivor adviseur van koning Fouad van Egypte. Delia en haar dochters gaan mee naar het Egyptische hof, waar ze graag geziene gasten worden. Maar de Tweede Wereldoorlog zorgt voor spanningen. Een stevige familieroman over de hoogste sociale kringen van Londen en Caïro en over de politieke toestanden in beide landen gedurende de periode 1911-1941.

dinsdag 14 juli 2009

Waar we ooit liepen


"Lucie zou zich die zomerweken altijd blijven herinneren.Het gedenkwaardige was niet de roodvonkepidemie waardoor Hangö getroffen werd, zodat het lawntennistoernooi bijna moest worden afgelast. Het gedenkwaardige was niet dat ze, toen het toernooi eindelijk begon, in de halve finale dames kwam, en ook niet dat ze daar toevallig tegen Siggan moest spelen en dat ze beter speelde dan ooit tevoren.Het was zelfs niet het uitbreken van de Grote Oorlog en dat bijna alle buitenlandse pensiongasten, onder wie het echtpaar Von Tinzelmann en hun zoon Maxi met zijn weerbarstige zwarte haar, naar huis gingen.Het was iets heel anders. Namelijk dat ze die zomer ophield te luisteren naar de naam die ze al zo lang haatte. "

Roman over onmogelijke liefdes, klassenverschillen en idealen in het roerige Helsinki in het begin van de 20ste eeuw.

Val Macdermid Een duister domein


Tijdens de beruchte mijnstakingen in Schotland, in 1984, verdwijnt plotseling een mijnwerker. Het gerucht gaat dat hij zijn kameraden verraden zou hebben. Niemand ziet hem ooit nog terug. In hetzelfde jaar wordt een jonge vrouw met haar zoon gekidnapt, Catriona Grant, dochter van een steenrijke Schotse zakenman. De zaak loopt niet goed af - na enige tijd wordt haar lijk gevonden, van haar zoon ontbreekt elk spoor.

Val McDermids thrillers zijn veelvuldig bekroond, haar Tony Hill en Carol Jordan-reeks is verfilmd voor televisie als 'Wire in the blood'. http://www.valmcdermid.com/.

maandag 13 juli 2009

Het huis van Musume

Het huis van Musume
Augie Schuler, kind uit een probleemgezin, is wanhopig op zoek naar liefde en een normaal gezinsleven. Wanneer zij in contact komt met Sunny Yamagata en haar familie, weet ze dat ze eindelijk haar eigenlijke thuis heeft gevonden. Dat de Yamagata’s van Japanse afkomst zijn, doet daar niets aan af. Sunny wordt haar hartsvriendin en Augie stort zich vol overgave in de Japanse cultuur en gemeenschap, ondanks de racistische vooroordelen van haar eigen familie. Bij de Yamagata’s krijgt Augie een Japanse naam: Musume, wat ‘mijn meisje’ betekent. Samen zoeken de vriendinnen naar een eigen identiteit in een samenleving waar iedereen andere wortels heeft. Daarbij is vooral Sunny ook op zoek naar God. Na het Japanse bombardement op Pearl Harbor verandert alles. Augie wordt opnieuw geconfronteerd met de vooroordelen bij haar thuis en de familie Yamagata wordt, net als alle andere Japanse Amerikanen, door hun omgeving en door de Amerikaanse regering als landverraders behandeld. Zal de vriendschap deze crisis overleven?

Als ik jou vergeet

Als ik jou vergeet, Jerusalem
Februari 1947. Hana, een Arabische leerling-verpleegster, werkt in het Hadassa Ziekenhuis, hartje Jeruzalem. Ze is uitgehuwelijkt aan haar buurjongen Jousseff, maar ze wil haar opleiding in het ziekenhuis afmaken. En ze is verliefd op een Joodse arts. De Joodse Judith, een overlevende uit Dachau, heeft haar leven aan Hana te danken, maar als de spanningen in Palestina toenemen, komt hun aarzelend opbloeiende vriendschap zwaar onder druk te staan. Dan wordt de staat Israël gesticht. In Jeruzalem barst het geweld in alle hevigheid los. Als ook het Hadassa Ziekenhuis moet evacueren, komen Judith en Hana lijnrecht tegenover elkaar te staan. Een ontroerende roman over de onmogelijke vriendschap tussen een Joodse en een Arabische jonge vrouw. Decor: Jeruzalem, het ontstaan van de staat Israël.

zondag 12 juli 2009

De nacht dat het dode kraaien regende

Marcel Beyer
De nacht dat het dode kraaien regende is een ongelooflijk indringend portret van een charismatische man, die ‘het eenzame leven van een roofvogel’ leidt en daarvoor zijn eigen redenen heeft.

‘Leven is observeren,’ zegt de grote Oostenrijkse zoöloog Ludwig Kaltenburg, die met zijn dieren in het beroemde instituut in Dresden huist. Tot hij, na de bouw van de Muur in 1961 van de ene op de andere dag naar Wenen verdwijnt. Wie is Ludwig Kaltenburg? Een sluwe opportunist, of een naïeve wetenschapper die zich afzijdig houdt van de politiek. Of is hij misschien allebei?Niemand heeft deze excentrieke wetenschapper tijdens zijn jaren in de DDR beter gekend dan de jonge Hermann Funk, de verteller van de roman. De traumatische nacht van het bombardement op Dresden maakt van Hermann een weeskind en bepaalt zijn verdere leven. De vogels die in februari 1945 brandend uit de hemel vallen, laten hemniet meer los. Hij wordt ornitholoog en gaat bij Kaltenburg, zijn tweede vader, studeren en werken.

Simon Vinkenoog


Simon vinkenoog overleden.

Dat is zondagochtend vroeg bekend gemaakt. Vinkenoog werd vrijdagavond getroffen door een zware hersenbloeding, waarna hij in coma raakte. Zaterdag zetten artsen in het VU Ziekenhuis, waar Vinkenoog werd opgenomen, de kunstmatige beademing stil.
Gezondheidsproblemen
Vinkenoog zou op 18 juli 81 jaar zijn geworden. Hij kampte al langer met zijn gezondheid. Op 19 juni werd zijn rechteronderbeen geamputeerd, als gevolg van een vaatziekte. Vinkenoog was vastbesloten met behulp van een kunstbeen weer te gaan lopen.
Zijn echtgenote Edith Ringnalda vertelde zaterdag aan het persbureau ANP dat Vinkenoog op de begraafplaats St. Barbara zal worden begraven. Omdat Simon daar vijf keer dichter van dienst was bij de begrafenis van een onbekende. Dat gebeurde daar zo mooi, zo liefdevol’, aldus Ringnalda.

vrijdag 10 juli 2009

De geur van een pasgestoomde deken, Willem Frederik Hermans


'De liefde tot katten is zo mooi, doordat het eigenlijk een ongelukkige liefde is. Wie durft uit het diepst van zijn gemoed te verklaren dat zijn kat hem bemint? Ik denk dat katten vooral tot liefdesobject worden uitgekozen door hen die een afkeer hebben van allemansvriendinnen.' -
Willem Frederik Hermans
Patser, Iesje en Cals, Bastiaan en Toetie Dinky Toy in het huishouden van Willem Frederik Hermans en Emmy Hermans-Meurs was altijd wel plaats voor katten. Hermans heeft dan ook regelmatig over zijn feliene huisgenoten geschreven. In dit boekje heeft Hermans-biograaf Willem Otterspeer de beste poezenstukken uit Hermans oeuvre bij elkaar gezocht en van een uitgebreide inleiding voorzien. Het absurde verhaal over de reusachtige kat Kilo, een reisverslag vanuit Rome, waar de schrijver tussen de ruïnes vele katten observeerde, de epistolaire bijdragen van Hermans aan de befaamde Poezenkrant, een uitgebreid essay over de liefde tussen mens en kat, een selectie (deels nog ongepubliceerde) foto s van Hermans met poezen. Een must voor alle Hermansfans én alle kattenliefhebbers.

donderdag 9 juli 2009

Het lot van de jager

Toptitel

Het lot van de jager Wilbur Smith

Op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leidt Leon Courtney, voormalige luitenant, safari’s in Masai-land voor invloedrijke mensen uit de Verenigde Staten en Europa. Door zijn oom, Penrod Ballantyne, heeft zijn werk een extra dimensie gekregen: spioneren voor het Britse leger. Een van zijn klanten is de Duitse industrieel graaf Otto von Meerbach, die zijn maîtresse Eva heeft meegenomen. Leon wordt hopeloos verliefd op haar en brengt daardoor zijn opdracht in gevaar.
Wilbur Smith schrijft al jarenlang spannende boeken die voornamelijk in Afrika spelen. Lees hier zijn biografie.

zaterdag 4 juli 2009

Cruise


toptitel
Het huwelijk van Heleen en Frank is wat sleets geworden. Kinderen zijn er nooit gekomen (hoewel Heleen dat graag had gewild) en Frank is als touroperator bijna altijd van huis. Onverwacht komt hij op een dag eerder thuis en verrast haar met een romantische reis: een cruise . De reis is geweldig, totdat Frank verdwijnt. Na een uitgebreide zoektocht op het schip wordt hij officieel als vermist opgegeven. Gebroken keert Heleen terug naar Nederland. Maanden gaan voorbij, maar dan nemen twee verzekeringsmaatschappijen contact op met Heleen. Ze komt erachter dat Frank een dubbelleven leidde. Ze zet alles op alles om achter de waarheid te komen. Maar dat wordt haar niet in dank afgenomen.

vrijdag 3 juli 2009

Stadsdichter Cees van Raak


NetNieuw(s):
Cees van Raak is de nieuwe stadsdichter van Tilburg. Hij volgt op 30 augustus Frank van Pamelen op.
Wethouder Ton Horn maakte de benoeming van Cees van Raak vandaag bekend. Cees van Raak begint op 30 augustus met zijn stadsdichterschap. Hij wordt dan geïnstalleerd tijdens de boekenmarkt Boeken rond het Paleis. Op de functie van stadsdichter solliciteerden 9 kandidaten.
Cees van Raak gaf aan 'zeer blij en vereerd' te zijn met zijn uitverkiezing. ''Toen ik het hoorde, heb ik er een goed glas op gedronken.'' In zijn nieuwe functie wil Cees van Raak onder andere de 'Dag van het gedicht' in Tilburg meer gezicht geven en kijken of oude muurreclames in Tilburg in ere te herstellen zijn. Daarnaast gaat hij door met het maken van gedichten over belangrijke Tilburgse straten. De belangstelling voor cultureel erfgoed was volgens Jef van Kempen van de selectiecommissie een van de redenen om voor Cees van Raak te kiezen. ''Voorop staan uiteraard zijn kwaliteiten als dichter. Maar ook zijn gevoel voor humor en de vele activiteiten waar hij als organisator bij betrokken is, zijn belangrijk voor ons. Daarnaast speelde bij de keuze mee dat hij al 15 jaar actief is als publicist en dichter.'' Bij de start van het ambt voor stadsdichter in 2003 solliciteerden twintig kandidaten naar de functie. Nu maar negen. Jef van Kempen geeft aan dat de commissie daar de komende twee jaar iets aan gaat doen. ''We gaan kandidaten actiever benaderen. Met dichters die aangeven geen belangstelling te hebben voor het stadsdichterschap, gaan we in gesprek. We willen horen waarom ze het niet willen.''

Cees van Raak is een geboren en getogen Tilburger. Hij studeerde Nederlands en geschiedenis aan het Möllerinstituut. Sinds 2003 heeft Tilburg een stadsdichter. Die wordt voor twee jaar benoemd en schrijft gevraagd en ongevraagd gedichten, voordrachten en performances over Tilburg. Voor Frank van Pamelen waren Nick J. Swart en JACE van de Ven stadsdichter.

Cees van Raak op Cubra
Hier alvast een voorpoefje met Cees' "Brief aan Tilburg"

Zelden hoor ik je meer, je straten
laten zich niet meer lezen. Mijn ogen
vullen zich nog immer met deze vreemde stad.
Het is al enkele jaren geleden dat ik je verliet.
Maar dan, op een doordeweekse dag,
op een dag zoals deze, stuur je foto's
van ons verleden op, wakker je verlangen aan.
Stuur je je geuren naar een verloren zoon.
Als een soort medicijn, geheugensteun,
om niet te vergeten: herinner je!
En ik verbaas mezelf, je straten, huizen
melden zich. Die vele fietsers, kinderen,
dat ene meisje, altijd fluitend,
op d'r oma door de statige Tuinstraat.
(Niemand fietst hier, niemand fluit.)
Het mooiste pand laat zich weer bewonderen,
ingetogen Jugendstil, halverwege de Noordstraat -
dáár wilde ik toen o zo graag wonen.
De winkeltjes, antiek, curiosa, bric-à-brac,
de tweedehands boeken. De galeries,
steeds verrassend. De zaterdagse markt
met de bonte seizoenen van land en zee.
De Nieuwlandstraat, met om de haverklap
'n bekende, én 'n klote-auto op het trottoir.
De rozen bij het Pauluskerkje, bedwelmend.
Daarachter, die geweldige, stoere
bomen, vol verrukking keek ik er tegen op.
Het intieme Vincentiuspad met
die kleurrijke, vlindervolle tuinen
- men zei dat er elfen huisden.
Die nachten op mijn balkon in de Schoolstraat,
het mooiste als het regende,
het mooiste met heldere sterren,
het mooiste met een vriendin.
De Muzentuin, imposant. De dodenakker,
geheugen van de stad. Swingavonden.
Poëziemiddagen. Concerten. Kroegen.
Weemoed, Langeboom, de Plaats,
De Vorst, de Voortuin, Paradox.
Ja, de jazz natuurlijk, bebop, funky.
Met m'n vrienden voetbal kijken.
Ik mis je, m'n geboortestad.
Ik weet het: heimwee kan alleen
in weerzien genezen. Misschien
jaag ik een schim na, maar
wel een als die van Van Gogh.
Gaat het goed met je?

donderdag 2 juli 2009

Die laatste zomer


Antoine Rey heeft het perfecte cadeau voor de veertigste verjaardag van zijn zus: een lang weekend aan zee op het eiland Noirmoutier, waar hij en Mélanie in hun kinderjaren alle vakanties doorbrachten. Hoewel ze fijne herinneringen hebben aan de eindeloze zomers, zijn beiden nooit meer teruggekeerd naar deze plek. Antoine bevindt zich in een moeilijke periode: zijn werk als architect biedt weinig uitdaging meer en hij is verlaten door zijn vrouw van wie hij nog steeds houdt. Noirmoutier brengt vergeten herinneringen aan hun vroeg gestorven moeder naar boven en Mélanie komt tot een schokkende ontdekking. Het familiegeheim dat zij hiermee ontrafelt maakt Antoine kwetsbaar en onzeker. Zijn zus vindt dat hij het verleden moet laten rusten, zijn vader zwijgt en zijn puberende kinderen vragen zijn aandacht voor heel andere zaken. Dan ontmoet hij Angèle, die nieuwe betekenis geeft aan de woorden leven, liefde en dood.
Tatiana de Rosnay brak door met "Haar naam was Sarah", dit boek is totaal anders maar zeker een waardige opvolger.

Maxima


We kennen haar als de charmante, knappe en intelligente echtgenote van Willem-Alexander. We weten allemaal dat ze uit Argentinië komt, maar veel is er over haar achtergrond niet bekend.
Dat gaat nu veranderen. Gonzalo Álvarez Guerrero en Soledad Ferrari trokken de Argentijnse jeugd van Máxima na. Via een beschrijving van het Argentinië van de jaren zeventig en de hiernavolgende jaren volgen we Máxima op haar levenspad: Haar jeugd. Haar dagen in La Recoleta en op het platteland. De oorsprong van het familiegeld. Haar vader als ambtenaar: staatssecretaris van Landbouw onder Jorge Rafael Videla (1976-1981). De waarheid over dit regime. De verhouding tussen Nederland en Argentinië tijdens de dictatuur.
Haar eerste vriendje. Haar obsessie voor de Engelse taal. De dag waarop zij kennismaakt met koningin Beatrix. De moeizame strijd om de Nederlandse nationaliteit en de goedkeuring van de Nederlanders. Kerkklokken voor de nieuwe Koninklijke hoogheid. Winkelen tussen de gewone bevolking. De regels van de moeder van Prins Willem-Alexander. Een bloemenzee voor Máxima.

‘Een biografie van Máxima! een vlot geschreven boek. Deze Argentijnse journalisten lijken goed ingevoerd in de vriendenkring. Hun informatie is gedetailleerd.' - Elsevier