dinsdag 11 november 2008

Tessa de Loo Harlekino

Harlekino is verhaal over wat er kan gebeuren als de verbeelding echt aan de macht komt, gelardeerd met absurde en kolderieke scènes, die de lezer voortdurend op het verkeerde been zetten.
Hoewel hij de zoon is van een Nederlandse moeder heeft Saïd een Marokkaanse voornaam, ter herinnering aan de virtuoze ud-speler op wie zij 22 jaar geleden verliefd is geweest. Toen bleek dat ze zwanger was vluchtte hij voor het vaderschap en keerde terug naar Marokko. Opgevoed door zijn moeder, besluit Saïd zijn vader te gaan zoeken, in de hoop een nieuwe identiteit te vinden onder een nieuwe hemel. Zijn jeugdvriend Hassan vergezelt hem daarbij. Ze hebben slechts één aanknopingspunt: een kruidenwinkel in Fès.
Tessa de Loo zei er zelf van tijdends de presentatie van dit boek:
"'Wie is je vader, wie is je moeder?' wordt er altijd gevraagd in 'Raymond is laat'. Het is een vraag naar iemands identiteit en om die vraag draait het ook in 'Harlekino, waarvan de ondertitel niet voor niets 'Het boek van de twijfel' luidt. Want je kunt je vader en je moeder niet overál de schuld van geven!"

Geen opmerkingen: