maandag 24 november 2008

De welwillenden Jonathan Littell


De welwillenden is een minutieus verslag van alles wat de hoofdpersoon van deze roman tijdens de oorlog als 'functionaris van de dood' heeft meegemaakt aan het oostfront, in Polen, Hongarije, de Oekraïne, Rusland en Berlijn. De lezer maakt kennis met schuldigen die ook slachtoffer zijn, slachtoffers die ook schuld dragen, beulen die geen enkel schuldgevoel kennen. Max Aue schrijft om na te gaan 'of hij nog iets kan voelen, of hij nog kan lijden' na alles wat hij, als gezagsgetrouwe onderdaan, in opdracht van zijn land heeft moeten doorstaan.
In De Welwillenden worden de gruwelen beschreven vanuit het perspectief van de dader. Dit gezichtspunt, gecombineerd met een duizelingwekkende kennis van details, maakt het boek tot een zeldzaam literair monument.
'Een van de opzienbarendste literaire uitgaven van de afgelopen jaren. Jeanne Holierhoek en Janneke van der Meulen vertaalden de spraakmakende roman Les Bienveillantes van Jonathan Littell. Ze leverden een prestatie om de hoed voor af te nemen.' - Henk Pröpper in de Volkskrant.
Een spraakmakend en schokkend boek, kijk voor meer informatie op de website van de uitgever.

Geen opmerkingen: