donderdag 3 september 2009

Roel Bentz van den Berg / Engelen in regenjas


Geen makkelijk boek op de grens van essay en autobiografie. Vooral leuk voor mensen die de jaren zestig bewust hebben meegemaakt.
Evenals in het bekroonde Zapdansen kan in Engelen in regenjas werkelijk alles – het paard van Troje, schuttingpoëzie, een drumsolo, Karel Appel, een ontmoeting met een engel, een happy end – voor Roel Bentz van den Berg het uitgangspunt vormen voor een avontuurlijke beschouwing over de krachten die ons leven gestalte geven. Maar dit keer verhoogt hij de inzet nog eens door in een aantal speciaal voor deze bundel geschreven langere verhalen het grote, onderliggende thema van zijn werk niet alleen handen en voeten, maar ook kaken en klauwen te geven. Met groot raffinement verleidt hij de lezer om zich mee te laten voeren op een zoektocht naar de ziel, die ongrijpbare manifestatie van het leven zelf.
ROEL BENTZ VAN DEN BERG (1949) studeerde filosofie en is behalve schrijver ook programmamaker bij de VPRO en medewerker van NRC Handelsblad. Van hem verschenen tot nu toe vier bundels met verhalende essays - De luchtgitaar, De overdaad, Zapdansen en in 2009 Engelen in regenjas, en de roman Dagen van vertrek. Laatstgenoemde titel belandde, evenals De overdaad, op de longlist voor de AKO-literatuurprijs. Voor Zapdansen ontving Bentz van den Berg de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2007. Zijn werk is in het Duits vertaald.
Een reactie posten