donderdag 13 november 2008

Erwin Mortier godenslaap

Godenslaap
De Vlaamse schrijver en dichter Erwin Mortier debuteerde in 1999 met de roman "Marcel". Kort daarop volgde "Mijn tweede huid" en "Sluitertijd". Voor de dichtbundel "Vergeten licht" (2001) kreeg Mortier de C.Buddingh-prijs. In 2005 werd hij voor twee jaar benoemd tot stadsdichter van Gent. In die periode verschenen de dichtbundels "Uit één vinger valt men niet" en "Voor de stad en de wereld". Nu is net verschenen godenslaap.
Een stokoude vrouw die de dood voelt naderen blikt terug op haar kinderjaren, de liefdes die ze heeft gekend, haar huwelijk en de jaren van de Eerste Wereldoorlog die ze met haar moeder en haar broer in Frankrijk doorbracht. Gaandeweg ontstaat een intiem panorama van België, haar onduidelijke vaderland.
Dit boek heeft al het label gekregen: "Het verdriet van België van de 21ste eeuw". Oordeel zelf of U het daarmee eens bent.

2 opmerkingen:

Rien Vissers zei

Dag Petry,

Ik heb dit boek pas gelezen. O.a. vanwege de juichende recensies. En inderdaad die opmerking over Het Verdriet van België van de 21ste eeuw. En aangezien ik dat een geweldig boek vond... Mortier is zeker een stilist. De eerste helft van het boek ben je op elke pagina wel een keer verrast. Maar er is geen enkel karakter waar je echt IN komt. En het boek wordt in de tweede helft erg vlak,- een en-toen-verhaal. De vertelster, die stokoude vrouw, blijft het hele boek voor mij Mortier-in-travestie. En dat bevordert ook niet het leesplezier. Haar man, haar broer: allemaal flat characters. En de Eerste Wereldoorlog? Ook dat blijft buitenkant. Lees het openingsdeel van Reis naar het Einde van de Nacht van Celine en je weet veel meer. Godenslaap haalt het niet bij Claus.

Unknown zei

merci Rien, ik had inderdaad al zo'n vermoeden, vandaar m'n formulering.